National Interest: Русия създаде «смъртоносната заплаха за американския флот»

Дата на публикуване: 05 04 2017, 07:52


Русия провежда изпитания на новата усъвършенствана подводница «Казан» от проекта 885М «Ясен-М». Според  National Interest, веднага, щом «Казан» влезе на въоръжение, той ще се превърне в «най-страшния съперник» на американския флот за цялата негова история.
National Interest: Россия спустила на воду «грозу американского флота»
 Производственото обединение «Севмаш» пусна на вода новата усъвършенствана подводница «Казан» от проекта 885М «Ясен-М». Според списание National Interest, веднага след влизането на въоръжение «Казан» ще се превърне в «най-огромния съперник» на ВМФ на СЩА за цялата негова история.
«Вероятно това е най-перспективната атомна подводници от тези, които за всички времена е създавал нашият потенциален противник», цитира изданието думите на специалиста от Центъра за военно-морски анализи Майкъл Кофман.

В сравнение с по-голямата си сестра, подводницата «Северодвинск», «Казан» е снабдена с по-съвършена електроника.

 

Тя се отличава с подобрена конструкция на корпуса, с нови торпедни апарати и модернизирани установки за пуска на крилати ракети «Калибър» или «Оникс».

 

«Подводницата от проекта 885М е номер едно в своя клас», — пише за изданието Майкъл Кофман.

 

По своята конструкция този вид подводници се отличават от предишните съветски и руски подводници.

 

В тях е реализиран принципът «много задачи», който прилича на концепцията на американските подводници от клас Seawolf или Virginia.

 

Т.е. новите подводници могат да отразяват не само надводните и подводни цели, но и обекти на сушата, което е много актуално, след като през 2016 г. руските кораби и подводници изстреляха ракети с голяма далечина на действие по ИД в Сирия.

 

В рамките на проекта 885М Русия планира да създаде осем подводници.

 

Понастоящем «Севмаш» работи върху подводниците «Новосибирск», «Красноярск», «Архангелск» и «Перм».

В същото време Русия планира да конструира нов клас подводници за «лов на американски стратегически атомни подводници».

 

«Без всякакво съмнение руснаците имат технически навици за създаването на подобни крайно смъртоносни подводници. Въпросът е в това, има ли Кремъл пари за финансирането на поредния скопоструващ проект», завършва авторът на статията.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий