Американските длъжностни лица и експерти опровергават твърденията на Демократическата партия за това, че Русия с помощта на дезинформация е съдействала за поражението на екс-държавния секретар Хилъри Клинтън на изборите в такива ключови щати, като Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания. Това съобщи телевизия Fox News.

«Никой не е получавал никакви жалби по повод целенасочена кампания за дезинформация. Нито по време на предизборната кампания, нито след това. Разбрахме за обвиненията едва неотдавна — от американските СМИ», заяви за телевизията официалният представител на държавния департамент на щата Пенсилвания Уанда Марен.

 

 

«Въобще нямам такава информация. За първи път чух за това от сенатора Уорнър от щата Вирджиния, който е старши демократ в специалния комитет по разузнаването към Сената на Конгреса. Дори не знам как да  реагирам на думите му», призна професорът по политология Майкъл Беркман от Университета от щата Пенсилвания.

 

На 26 март в интервю за CNN сенатор Уорнър твърдеше следното:

 

«Знаем, че Русия по съществен начин се намесва в нашите избори — както по пътя на хакерските атаки, така и с помощта на хиляди платени интернет-тролове, които успяха да вземат контрола и да запълнят информационното пространство с фалшиви новини».

 

Fox News  се поинтересува от помощниците на законодателя, на какво основание се базира неговата убеденост. Както се оказа, става дума за изследване на института за изучаване на интернет към Оксфордския университет в Англия.

 

Авторите на доклада твърдят, че една трета, според тях, от съмнителните новини, които са обменяли помежду си ползвателите на Туитър в Мичиган в продължение на осем дена преди изборите и три дена след това, са били публикации от консервативните ресурси Breitbart, InfoWars, Daily Caller, Liberty Alliance и Truth Feed.

 

Руският RT и агенция Sputnik имат само 2 % от политическите постове в дадения сегмент в Туитър, отбелязва американският телевизионен канал.

 

«На основание само тези сведения не бива еднозначно да се съди за влияние на Русия», заяви за Fox News авторът на изследването Филип Ховард.

 

«Най-важен източник за политическа информация са били непроверените информации от Уикилийкс. Считаме, че някой автоматично лансира тези послания навсякъде. Но това ще бъде наш следващ проект», добави той.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;