Вести: Украйна се превърна в център за легализиране на терористите от ИД

Дата на публикуване: 04 04 2017, 06:54


Заради либералната си политика и пробойните в миграционното законодателство Украйна се превърна във важен пункт за преразпределение и полигон за легализация на терористи от ИД..
Източници за «Вести» споделят, че бившите терористи се стремят да попаднат в Украйна, за да се скрият и да получат документи.
Вести: Украина превратилась в центр по легализации террористов ИГ
 В момента СБУ разследва дело за банда, която е искала да извърши терористични атаки в Украйна. В бандата влизат 15 човека граждани на Украйна, Русия и страните от Средна Азия, а ръководителят й е от Дагестан. Според материалите от следствието, бандитите са действали на територията на пет области, където систематично са рекетирали мюсюлмани за пари, предавайки част от полученото зад граница за финансирането на ИД.
Обискът е потвърдил оперативната информация — в домовете на бандитите е намерено оръжие, взривни материали, чертежи и схеми, групата е подготвяла терористичен акт на обществено място, искали са да взривят автомобил.
 «Болшинството се представят за бежанци, пострадали в Близкия Изток», твърди човек от правоохранителните органи.
«За тях статута на бежанец е идеално прикритие, за да могат да живеят в Украйна или да заминат за Европа. В потока от реални бежанци има хора, воювали на страната на терористите от ИД.
В Украйна идиловците проникват на неголеми групи през Турция и Русия.
Основните врати за проникването са Одеса, Киев и Харков. Посрещат ги техни другари, извозват ги към съответни наети квартири, където се крият, докато не им направят документите за 5-7 хиляди долара.
Фалшифицират украински паспорти. Ако ги спре миграционната служба, за тях веднага се застъпват правозащитници мюсюлмани, които казват, че това са бежанци, макар самите те да знаят, че това са терористи. Тук работи принципът — «трябва да се спаси братът», споделят правоохранители.
Освен това, самата Украйна в момента е страна, в която ИД набира свои бойци.
«С това се занимават специални вербовчици по интернет или в лично общуване. Потенциалният доброволец може да бъде препоръчан от наемащия или от общи познати. После заминават за Турция, там ги посрещат и по планински пътеки ги отвеждат в тренировъчните лагери», споделят силоваци.
Всичко това се потвърждава от имамете
«Вербовчиците са много добри психолози, знаят къде да натиснат. Вероятно дори прилагат хипноза при обработката на момчетата. Най-вече се поддават на влияние обикновени чуждестранни студенти, които не съвсем ясно разбират религията, излизат извън традициите и попадат под влиянието на псевдорелигията», обяснява за изданието имамът от джамията към Ислямския културен център в Харков Шади Отман.
«Проблемът е в това, че в Украйна има несъвършенства в законодателството, от миграционната служба можеш да получиш каквото и да е разрешително за 300 долара. Филтрираме ги само за нелегално пребиваване, нямаме списък на терористичните организации или на опасната литература», обясняват силоваци.
Политологът-международник Андрей Бузаров потвърждава, че бойците и ислямските екстремисти се ползват от либералното украинско законодателство.
«В правоохранителните органи има малко специалисти, които имат понятие от случващото в Близкия Изток. Самата държава отделя малко внимание на проблема с ислямизма. А що се отнася до това, какво точно правят в Украйна тези пунктове, то у нас имаме либерални правила за влизане в страната — всеки може да влезе. Няма особен контрол над тези, които са в списъците на терористичните организации», казва Бузаров.
Според него, броят на избягалите в Украйна терористи не е голям.
«У нас действително им хора, които са участвали в бойните действия в Сирия и Ирак. Но на чия страна са воювали, няма информация — там има много страни в конфликта», отбелязва Бузаров.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий