Правителството на Великобритания по време на преговорите за Брекзит има намерение да акцентира върху по проблема с безопасността на Европа заради «нарасналата руска агресия», за да сключи изгодна сделка за страната си в ситуацията около напускането на страната на ЕС. Това в събота вечерта съобщи електронната версия на вестник The Daily Telegraph, изданието притежава протокол от преминалото на 7 март заседание на британските министри, посветено на Брекзит.

 

Както твърди изданието, дискусията е била открита от външния министър на Великобритания Борис Джонсън, който заявил, че страната има «силна позиция» на масата на преговорите, когато става дума за сигурността.

 

Той отбелязал също, че Лондон «не трябва да бъде в ролята на молител», когато става въпрос за отбрана, а да бъде наясно със своето тактическо преимущество.

 

«Усещането на незащитеност в Европа от времената на студената война сега е по-силно от когато и да било. Налице е нараснала агресия от страна на Русия», заявил на свой ред министърът на отбраната Майкъл Фелън. — ЕС се нуждае от нашите възможности».

 

Той изразил увереност в това, че Великобритания има силни карти по отношение на сигурността.

 

Министърът по въпросите на излизането на Великобритания от ЕС Дейвид Дейвис се съгласил с гореказаното:

«Обединеното Кралство има силна позиция и в Европа цари паника по повод отбранителната политика и сътрудничеството», казал той, подчертавайки, че британците не бива да недооценяват своята позиция.

 

На свой ред министърът на финансите Филип Хамънд посочил, че правителството не трябва да се съгласява по време на преговорите с такива икономически условия, които биха попречили на Великобритания да си сътрудничи с европейските страни в областта на сигурността.

 

Премиерът Тереза Мей също, според изданието, подчертала, че безопасността и отбраната са «ключови въпроси за ЕС» и в това отношение Великобритания има «силна позиция».

 

Изданието посочва още, че британското правителство е отказало да коментира тази информация и е уверило, че страната има намерение да установи «дълбоко и особено партньорство с ЕС, в това число в областта на сигурността».

 

 

Мей в сряда уведоми властите в ЕС за началото на процедурата по излизането на страната от ЕС. С този документ бе задействан чл. 50 от Лисабонското споразумение за ЕС, който пуска 2-годишна процедура на преговори по повод излизането на Великобритания от общността.

 

До завършването на преговорите Обединеното Кралство продължава да е член на ЕС.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;