НАТО хитрува, представяйки плановете си за засилване на военното си присъствие в Източна Европа като реакция на действията на Русия.
Това заяви пред руски журналисти постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Грушко коментира резултатите от заседанието на Съвета НАТО-Русия на равнище външни министри.

«Натовците се опитват да сведат това, което правят на източния фланг, само до четирите прословути батальона (с численост до 5 хиляди души в балтийските страни и Полша — бел. ТАСС). При това посочват, че това уж било в отговор на продължаващата реформа на нашите въоръжени сили, включително на създаването на три дивизии (в западната част на страната). Разбира се, това е лукава логика, тя не отразява реалното състояние на нещата, целта й е да заблуди общественото мнение и да докаже пропорционалността и адекватността на засилването на НАТО», каза Грушко.

Той посочи, че всъщност НАТО има предимство пред Русия по всички основни оръжейни системи, както и военен бюджет, който възлиза на половината от световния.

Сумата от бюджетите на европейските страни от НАТО и Канада е 250 милиарда долара, а ако военните разходите на страните членки бъдат увеличени до 2 процента от брутния им вътрешен продукт, както го изисква НАТО, само увеличението за сметка на европейските страни ще е от порядъка на 100 милиарда долара, което де факто са два военни бюджета на Русия и от тези средства не по-малко от 20 на сто трябва да отидат за купуване на оръжие, каза руският представител в пакта.

Грушко каза, че когато Москва оценява ситуацията на западния си фланг, тя взема предвид всички мероприятия на НАТО, не само четирите батальона, но и разполагането в Полша на допълнителна танкова бригада на САЩ, разполагането на бригада на ВВС и др.

Грушко отбеляза, че продължава и процесът на формиране на многонационалната бригада в Румъния, засилването на военноморското присъствие в Балтийски и Черно море, засилването на режима на въздушно патрулиране и провеждането на комплекс от мероприятия за усъвършенстване на военната инфраструктура.

«Тоест става дума за масирано усвояване на театър на военни действия», каза Грушко.

Той добави, че освен това членките на НАТО имат и свой собствен потенциал, който трябва да се има предвид, като открои Полша, която разполага в арсенала си с до хиляда танка. Част от уравнението са и обектите на противоракетната отбрана, каза руският представител.

Той заяви, че Русия взима всичко това предвид и предприетите от нея ответни мерки абсолютно гарантират нейната отбрана и сигурност.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;