Руският посланик в Минск Александър Суриков заяви, че «Западът на този етап не е в състояние да «откъсне» Беларус от Русия».

Президент России Владимир Путин. Архивное фото

«Всичко, което касае действията на Запада на украинския фланг, на белоруския, всичко това са антируски действия. Ние разбираме, че следващите усилия ще бъдат насочени към Беларус, те вече са насочени. Виждате как там зачестиха различни делегации. Но ние разбираме, че понастоящем Западът не е в състояние да откъсне Беларус от Русия», каза посланикът в интервю за Sputnik Беларусь, коментирайки активизирането на отношенията между Минск и Европейския съюз.

 

«Да, и Беларус не е готова да се хвърли в обятията на Запада, разкъсвайки всички икономически връзки. Пример за това е Украйна, Молдова също», продължи той.

 

Дипломатът сподели, обаче, че «ситуацията тук предизвиква определено безпокойство, на ние работим в тази посока».

 

Относно белоруско-руския нефтогазов спор Суриков изрази увереност, че страните при всички случаи ще постигнат компромис, а кой ще направи следващата стъпка — това ще покаже срещата между лидерите на двете държави.

 

Както се съобщи по-рано, срещата между президентите е планирана за 3 април в Санкт Петербург.

Президент Белоруссии Александр Лукашенко. Архивное фото

«Вълнуват ме други въпроси…Видно е, че между спорещите стопански субекти няма разбиране, че те трябва да разрешат споровете си в съда. А не във властовите структури. И във властовите структури в Русия и в Беларус също по някаква причини на този етап липсва разбиране, че не бива да се влиза в споровете между стопанските субекти, нека да ги решават в съда. Това би било правилно, тогава тези спорове биха станали значително по-малко на брой. Нееднократно присъствал на подобни усложнения, а това е напълно неправилно, когато властта влиза в делата на стопанските организации», заяви дипломатът.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;