Екс-държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън е имала постоянен достъп до секретна и свръхсекретна документация дори след като е напуснала поста си през 2013 г.

 

Това съобщи Fox News, позовавайки се председателя на юридическия комитет към Сената на Конгреса на САЩ, републиканеца Чък Грасли.

 

Според него, освен бившия кандидат за поста президент на САЩ, достъп до секретната информация са имали и шестима сътрудници на Клинтън.

 

Както твърди той, те са запазили достъпа си и след като екс-държавният секретар е обявила за своето намерение да се кандидатира за поста държавен глава през април 2015 г.

 

Достъпът е бил предоставен уж за работа над мемоарите на Клинтън.

 

«На моите нееднократни питания към Държавния департамент за това, бил ли е отменен достъпът, администрацията на Обама отказваше да отговаря», цитира телевизията думите на сенатора.

 

 

Чък Грасли започна в четвъртък разследване по повода, позовавайки се на миналогодишното изявление на директора на ФБР Джеймс Коми, че Клинтън и нейните сътрудници са демонстрирали «небрежно отношение към информация от висока секретност».

 

По време на предизборната кампания около Клинтън възникна «пощенски скандал», който бе свързан с несанкционирано използване чрез домашния й компютър на служебна кореспонденция, в това число секретна.

 

През юли миналата година директорът на ФБР обяви, че неговото ведомство не е намерило основания за обвинения към Клинтън.

 

На 28 октомври той съобщи, че разследването се възобновява в светлината на откритите нови обстоятелства. На 6 ноември Коми разпространи уведомление, че допълнителната проверка е приключила, а изводът за неподсъдността на Клинтън остава в сила.

 

 Паралелно с ФБР Конгресът в същото време започна собствено разследване по скандала. Бившата първа лейди нарече подновеното разследване причина за загубата й по време на изборите за президент.
News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;