В словото си поетът подчерта, че между българския и руския народ има изконни исторически връзки

Литературна вечер, посветена на поети дипломати, се състоя на 30 март в Дипломатическата академия към МВнР на РФ. Прозвучаха стихове на руските класици Ф. Тютчев, А. Грибоедов, А. Пушкин, както и на съвременни автори — представители на дипломатическия корпус в Москва, на МВнР на РФ и др.

 
С приветствено слово към гостите се обърна ректорът на Дипломатическата академията Евгений Бажанов.

 
От българска страна участие взеха посланикът Бойко Коцев и поетът Лъчезар Еленков, който в периода 1988-1991 г. е бил пълномощен министър в качеството му на директор на Българския културен институт в Москва.

 
Лъчезар Еленков рецитира стихотворенията си на български и на руски език. Той изпълни «Александър Пушкин», «Духовна вселена» и «Новогодишен реквием» в памет на писателя Валентин Распутин и Героя на Русия летеца Олег Пешков, загинал в Сирия.

 

Българският поет подари на ректора на академията юбилейното издание на Вапцаровия вестник «Моята вяра», посветено на 130-годишнина от рождението на гениалния руски поет Сергей Есенин.

 

Той предаде книгата си «Гранитово. Поема» с автограф на министъра на МИД на РФ Сергей Лавров, която е отличена с наградата на списание «Млада гвардия» през 1984 г. и е преведена на руски, английски, френски, испански и турски език.

 

Лъчезар Еленков разказа и за своето приятелство с поета Андрей Вознесенски, с когото започват пътя си в литературата от едно литературно четене през 1955 г. в Московския литературен институт, когато нашият поет е бил студент в Московския нефтен институт. В словото си той сподели с аудиторията за своето общуване с богатата духовност на Русия и подчерта изконните исторически връзки между двата братски славянски народа — българския и руския.

 
Лъчезар Еленков бе изслушан с голям интерес и изпратен с бурни аплодисменти от участниците във вечерта. Тази негова писателска и гражданска проява бе осъществена благодарение на подкрепата на фондация «Устойчиво развитие за България».

 

Тържествената поетична вечер продължи повече от два часа.

 

От Москва Русия за «Медиа Мост България» Борис Анзов

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;