$148 млрд са изнесени в офшорки за 25 години независимост на Украйна. Това заяви водещият научен сътрудник от Института за икономика и прогнозиране в Украйна Инна Шовкун.

 

«Започвайки от 1991 г. от Украйна е изнесен в офшорки капитал на сума $148 млрд. Не всички тези богатства се изнесоха от страната от корупционната клептократична власт. Бизнесът използва офшорките за легално понижаване на данъчното натоварване, намаляване на рисковете (например такива, като загуба на средства от банкрутирали банки), опростена съдебна защита на интересите (например при необосновано събиране на задължения)», пише Шовкун в статия за изданието«Зеркало недели».

 Авторът счита, че създаването на благоприятни фискални условия в Украйна може да съдейства за връщането в страната на паричната маса под формата на преки чуждестранни инвестиции и кредити.
«Дори и сега средствата от офшорките играят важна роля в промишлените инвестиции. Процентът от Кипър на преки инвестиции, насочени към промишлеността на Украйна, е 19.3 %, което е 2.6 млрд долара. от Холандия — 12.8 % или 1.7 млрд долара. Средствата от офшорките постъпват в икономиката под формата на дългово финансиране», обяснява Шовкун.

Според икономиста, в сивата икономика на Украйна се въртят около 35-40 % от официалния БВП.

 

«Привличането към развитието на икономиката на капитали от сивия сектор и офшорките би позволило отдавна чаканите данъчни и митнически инвестиционни стимули за новите промишлени производства чрез механизма на индустриалните паркове», отбелязва експертът. Авторът счита, че реформирането на фискалната система, целяща деофшоризация и деенизация на бизнеса, може да бъде един от източниците на привличане на средства за промишленото развитие на Украйна.

 

Порошенко също е в офшорките

 

 През април миналата година бяха публикувани т.нар. панамски документи за използването на офшорките от много влиятелни световни политици, в които  се споменава и президентът на Украйна Петро Порошеко.
На свой ред украинските СМИ съобщиха, че Порошенко е основал три офшорки за реструктуризация на активите на компания  Roshen.
Веднага след това финансовите съветници на Порошенко съобщиха, че Рошен е предаден на тръст, а президентът няма отношение към управлението на активите на компанията.
Но екс-шефът на СБУ Валентин Наливайченко подаде жалба, в която се описват офшорките на украинския президент до Главната прокуратура, Националното антикорупционно бюро на Украйна и комитетът по въпросите за предотвратяване и противодействие на корупцията към Върховната рада.
Пред юни Печерския районен съд в Киев задължи Главната прокуратура да регистрира жалбата на Наливайченко относно офшорната компания  Intraco, а също за две други офшорни компании — Kitromi Limited и Vincenz Limited, които, според твърденията на екс-шефа на СБУ, са свързани с президента на Украйна.
Според приблизителните международни оценки, Украйна ежегодно губи в офшорки $11-12 млрд, което се развнява на обема кредити, получени от МВФ през 2014-2015 г.
News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;