Следователите считат, че убийството на екс-депутата от Държавната дума Денис Вороненков е било поръчано от шефа на «международна групировка за пране на пари», от украинеца Виктор Курило. Това съобщи Life, позовавайки се на неназовани източници.

 

Както твърди изданието, малко преди смъртта Вороненков «се е намесил в сферата на влияние на международната групировка финансови мошеници», която е работила в Русия и Украйна.
По данни на Life, изпълнител на убийството е Павел Паршов, който е отговарял в групата за охраната. Събеседниците на изданието споделят, че основното действащо лице в групировката е пристигнал в Москва още през 2012 г., когато спецслужбите в Украйна са завели срещу него наказателни дела.

 

Според източниците, Паршов е курирал силовата част на групировката: охранявал е превозвачите на пари и е обезпечавал общата безопасност.

 

Инкасатор на групата е бил Ярослав Левенец. Именно той, според правоохранителите, е докарал Паршов до мястото на разправата над Вороненков.

 

Парите на групировката са били изпирани по стандартната схема: с клиентите се сключвали фиктивни договори за продажба на селскостопанска продукция или строителство. Парите били привеждани към фирми-еднодневки, а после преминавали през банки като легална печалба. От печалбата бил отделян процент в качеството му на риск, който процент бил прехвърлян обратно към клиента.

 

Източниците на изданието твърдят, че Вороненков също се е занимавал в Москва със сиви финансови операции, затова и неговите интереси се пресекли с интересите на международната групировка.

 

«Предполага се, че или не са поделили пазара, или Вороненков е излъгал Курило. А Курило е човек, когото при всички случаи е трябвало да се има предвид преди човек да се напъха в тези машинации», заявил събеседникът за изданието.

Вороненков беше убит около хотел «Премиер палас» в центъра на Киев. Екс-депутатът бе застрелян при излизане от хотела заедно с охраната си. Охранителят и нападателят стреляха един срещу друг, двамата са ранени. Убиецът по-късно почина в болницата.

 

Предполагаемият убиец е 28-годишният Павел Паршов от Днепър. В медиите се появи информация, че той вероятно е участвал в операциите на Украйна в Донбас.

 

Днепровската полиция е издирвала Паршов за престъпления по член 205 и 209 от Наказателния кодекс на Украйна (фиктивно предприемачество и легализация на доходи, получени по престъпен начин).

 

През октомври 2016 г. Вороненков и жена му Мария Максакова, която също беше депутат от Държавната дума, заминават за Украйна.

Бившият парламентарист заяви, че е напуснал Русия заради «незаконно и несправедливо» наказателно преследване.

 

По-късно той получи украинско гражданство.

В Русия Вороненков бе издирван на федерално ниво по дело за мошеничество.

С разследването на убийството на екс-депутатата се занимават украинските правоохранители и Следственият комитет на Русия.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;