В КРАЯ на януари в социалните мрежи се появи едно шеговито изображение на Дори, героиня от анимационния филм на студия „Пиксар“ Светът на Дори (2016). „Рибката“, която страда от проблеми с паметта, си плува насам-натам и се кълне:

 

„Повече няма да се оставя СП [социалистическата партия] да ме изпързаля.“ След което удивено възкликва: „Ха! Базов доход!“

 

Въвеждането на универсален базов доход изглежда е водещата мярка, предложена от депутата-социалист Беноа Амон, победил на 29 януари в „гражданските първични избори“ за президентската надпревара. Привличайки вниманието към тази утопия, той успя да се открои от своя съперник, бившия премиер Мануел Валс, с неговите стряскащи предупреждения.

 

Кандидатът на „Европа Екология – Зелени“ Яник Жадо също отстоява тази цел, която от 2013 г. фигурира в програмата на партията му. Възприемайки обаче една идея, останала дълго в тайна в неговата партия, Амон ѝ даде необичаен отзвук и породи красноречиви реакции.

 

Валс разобличи проекта за „общество на подпомагането и безделието“, като се произнесе – обратно – за „общество на труда и достойнството, което носи работата“ (Франс Инфо, 10 януари).

 

Бившият министър на икономиката Емануел Макрон, чието движение „Ен марш!“ (Напред), пропито от предприемаческа култура и мениджърска идеология, е описано от антуража му като „стартъп в хиперрастеж“ , заяви на митинг в Лион на 4 февруари:

 

„Повече не искам да чувам, че е интересно да се прави нещо друго, освен да се работи!“

 

А всекидневникът Либерасион излезе на 13 януари със снимка на първата си страница, показваща жена, която чете излегната на хамак, под заглавие „Универсален доход: Мързелуване за всички?“.

 

Все илюстрации на „погрешното историческо отъждествяване, което капитализмът направи между работата и наемния труд“ – ако цитираме думите на икономиста Карлос Верцелоне . А също на факта, че в нашето общество „времето познава само две форми: работа и развлечение“, както отбелязва съветникът на Амон Жулиен Дурньон.

 

Социалистическият кандидат разхлабва тази хватка, като заявява на своя предизборен сайт, че „иска да даде възможност на всеки да се освободи и свободно да се включи в дейността, която отговаря на неговите стремежи“.

 

И наистина, защо да се закотвят бенефициентите към миндера, след като базовият доход би могъл да допринесе за професионално преориентиране или стартиране на по-полезна в социално отношение дейност? Максим дьо Ростолан, инициатор на движението „Ферми на бъдещето“, например смята, че въвеждането му би довело до „десетократно увеличаване на броя на инсталациите“ за биологично земеделие.

 

Този механизъм би позволил да се обхванат безбройните неплатени дейности, които в допълнение правят възможна самата икономическа активност: учене, отглеждане на дете, доброволна работа на фестивал или в спортен клуб, разработване на безплатен софтуер, отделяне на време за изобретяване, творчество…

 

Други припомнят, че по времето, когато пише първия том на Хари Потър (приятно литературно четиво и бъдеща кокошка за златни яйца), Джоан Роулинг живееше от британски социални помощи!

Мона Шоле

Марина Петрикова

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;