Около 530 бойци от северното предградие на сирийския град Хомс решиха да положат оръжието и да се върнат към мирния живот, останалите в следващия половин месец ще бъдат изведени към северната част на страната заедно със семействата им, съобщи за журналисти губернаторът на провинция Хомс Татлял ал-Барази.

 

Тази седмица стартира вторият етап от извеждането на въоръжените части от предградието Ал Вавер в северната част на град Хомс. Чат от бойците от този район решиха да се възползват от обявената от президента на Сирия Башар Асад амнистия и да се върнат към мирния живот, те се съгласиха да преминат през проверка от страна на правоохранителните органи.

 

 

«Ние, както и правителството, се постарахме да убедим бойците да останат тук, но те не пожелаха това, затова си заминават. Около 530 човека от тях остават тук — предават оръжието си и ще живеят мирен живот. Сред тях има студенти, работници. Всички ще се върнат по родните си места, ще получат правата, които имат обикновените хора», заяви губернаторът.

 

Няколко стотин бойци и членовете на семействата им напуснаха района Ал Вавер и се насочиха с автобуси към провинция Идлиб в северна Сирия. Много от тях са се оказали в редовете на терористите не по своя воля.

 

 

Според полковника от сирийската армия Самир Ибрахим, болшинството от извежданите бойци не са родени по тези места.
«Завзели селото, тероризирали мирните жители, настанили се в чужди домове, дори преместили в чуждите домове своите роднини. Сега най-накрая ще изчистим това предградие на Хомс от всички тях», отбеляза той.
 

Ролята на Русия в примирието

 

Губернаторът на провинцията подчерта голямата роля на руския Център по примирие в Сирия, заявявайки, че примирието е постигнато, благодарение на Русия. Той отбеляза, че процесът на извеждане на бойците ще отнеме 50 дена.

Както сподели пред журналисти представителят на Центъра по примирие полковник Сергей Дрожин, преговорите с бойците са били трудни.
«Трудно е да се намери общ език с тях, но ние все пак го постигаме. За тях е много важно излизането и маршрутът да са безопасни, важно е приемащата страна да е готова да настани пристигащите хора. Въоръжените сили на Русия са гарант за безопасността за напускането на жителите и самите членове на незаконните въоръжени части от района Ал Ваер и придвижването на колоната», отбеляза Дрожин.
Част от бойците напускат района Ал Ваер с оръжие. Според условията на договора, те могат да вземат със себе си един автомат и един магазин към него.

«Опасения има, че бойците ще се върнат към бойните си действия. Считам, че 50 % от тях ще продължат да воюват и отново ще влязат в редовете на терористите. Но другата половина по-скоро ще продаде оръжието си, надявам се, че ще започнат нов живот», добави Дрожин.

 

Споразумението за локалното примирие в Ал Ваер започна на 18 март.

По време на първия етап районът бе напуснат от 423 бойци, които отказаха да се предадат на властите и бяха преместени в граничната с Турция територия — в град Джараблус.

 

Заедно с тях там се преместиха 1056 човека, членове на техните семейства и граждански лица.

 

След извеждането на бойците от Ал Ваер Хомс ще бъде напълно освободен от членовете на незаконните въоръжени части.

 

Според губернатора на провинцията, понастоящем се водят преговори за извеждането на въоръжени опозиционери от градовете Растан и Таблис, разположени на 10-12 км от Хомс.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;