Немският телевизионен канал MDR публикува разгромяващ сюжет по повод разгула на престъпността в Украйна и безпомощността на новата реформирана полиция. Немските журналисти акцентират и върху това, че властите превръщат преселниците от Донбас в жертви, прехвърляйки върху тях цялата отговорност за престъпленията.

 

Убийството на бившия руски политик Денис Вороненков потресе Украйна. Но истинският проблем на страната е постоянно влошаващата се криминогенна обстановка, полицията не може да се похвали с висока разкриваемост на престъпността.

 

Независимо от това, че от времето на майданната революция политическите убийства в Украйна станаха повече, трябва да се каже, че се наблюдава постоянно увеличаване на нивото на престъпност в страната, чийто бич са непрестанните кражби в домовете и на автомобили.

 

74 % от престъпленията остават неразкрити.

 

Ръстът на престъпност се обяснява със социалната обстановка в страната — от 2014 г. Украйна страда от дълбока икономическа криза.

 

Еврото се обезцени почти с две трети, ако малко преди майдана  1 евро беше равно на 11 гривни, то сега 1 евро е равно на 29 гривни. Последва девалвация, значителен ръст на цените и комуналните услуги.

 

Много хора в отчаянието си търсят други приходи, за да оцелеят, защото заплатите не покриват доходите, а безработицата е голяма.

 

«Кражбите са най-лесния път, за да спечелиш пари, затова ръстът на кражбите не е изненада», съобщава за немския телевизионен канал адвокат Юрий Мелник.

 

В Украйна се забелязва и постоянен ръст на търговията с оръжие от Донбас. Така войниците обезпечават оцеляването на семействата си.

 

Според бившия зампрокурор на Киев Максим Могилницки, украинските власти превръщат в преселниците жертви, прехвърляйки върху тях отговорността за подобни престъпления», съобщава MDR.

 

Статистиката демонстрира друга картина: търговията с оръжие не е дело на преселниците, а общоукраинска тенденция.

 

МВР на Украйна не оспорва проблема с ръста на престъпност, но счита своята дейност за позитивна.

 

«Проблемите се коренят във войната в Донбас и тежката икономическа ситуация», твърди съветникът на министъра Зорян Шкиряк.

 

Според него, «понастоящем МВР на Украйна е най-прозрачното министерство на вътрешните работи в страната».

 

Но населението не усеща разлика в престъпността от годините на майдана до днес — счита я за еднакво огромна.

 

В Киев, където новата полиция замени старата милиция, не са разкрити почти 90 % от кражбите на автомобили и в домовете.

 

Ако отчетем факта, че в момента на един следовател са прехвърлени от 800 до 2000 наказателни дела, ниската разкриваемост на престъпленията не е изненада. За щастие, относително добра може да се нарече разкриваемостта на убийствата — полицията е разкрила само 44 % от убийствата в страната.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;