Германският канцлер Ангела Меркел призова бежанците в страната да проявят повече любознателност към местната култура и да приемат ценностите толерантност, религиозна свобода и свобода на изразяване, съобщи БНР. На конгрес на нейния Християтдемократичен съюз в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където на 14-ти май предстоят избори за регионален парламент, Меркел отправи остри обвинения към управляващите в Дюселдорф социалдемократи, които категорично водят в допитванията.

Местните избори през май в най-гъсто населената германска провинция — всеки пети германец живее в Северен Рейн-Вестфалия, се считат за най-важният тест преди изборите за нов Бундестаг през септември. За това тонът на Ангела Меркел при откриването на предизборната кампания бе подчертано рязък.

 

Погледнете социалдемократите — те са обърнати към миналото, говорят за социална справедливост, но бъдеще без иновации няма. За това нашата цел е да осигуряваме заетост, а не да осигуряваме безработни, подчерта Меркел.

Особено агресивно се изказа тя и по адрес на коалиционното правителство между социалдемократите и Зелените, които според канцлера са виновни за изключително високата престъпност в провинцията.

 

Правителството е виновно за това, че тук има райони, които е по-добре да не посещаваш. Правителството е виновно и за това, че правомощията на полицията са ограничени, каза Меркел, като по този начин индиректно намекна за пропуските при идентифицирането на нападателя от Берлин като потенциален терорист.

Тагове: ; ; ; ;