Според повечето анализатори в края на 2018 година ще има нови предсрочни избори. Това каза в интервю за Нова тв бившият лидер на ДСБ Иван Костов.

 

Според него въпросът с излизането от политическата криза е свързан с това ще има ли пълен четиригодишен мандат или ще има нови предсрочни избори.

 

«Малко наблюдатели смятат, че ще има цял мандат, всички даже се ангажират с прогноза, че ще има избори в края на 2018 г. Излиза, че вероятността да не изкара правителството пълен мандат, в очите на тези хора, е много висока», обясни Костов.

 

По думите му бъдещият кабинет е вероятно да бъде съставен от ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля. Коалиция между БСП и ГЕРБ означава цялостна трансформация на политическия модел в страната, която нито ГЕРБ нито БСП искат, обясни той.

 

По думите му ДПС е в изолация, от която трудно може да излезе.

 

«Тя е в хладилника, тежко замразена», каза Костов и каза, че е вероятно партията да осребри позициите си чрез осигуряване на парламентарно мнозинство.

 

«Ако патриотите допуснат това да става зад гърба им — ГЕРБ да получава подкрепа когато се нуждаят, ако това се случи, това много бързо ще разпадне Обединените патриоти», каза Костов.

 

По думите му ДОСТ може би ще имат «още една битка» и ще «имат сила» да се явят на още едни избори, ако са предсрочни.

 

Според Костов турската намеса в изборите у нас е пробив в националната сигурност. По думите му, ако протурска партия влезе в българския парламент, това ще е истински пробив.

 

По думите му обстановката в Русия и Турция е тежка и може да се очаква агресивно поведение от двете държави.

 

«По начало обстановката е тежка, включвам и Русия, но включвам и хуманитарната обстановка. Ердоган е в много тежа ситуация, той е в гражданска война. Да не говорим за Русия. Тази година страната изчерпва резерва си, такава страна може да стане агресивна», обясни той.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;