Първият министър на Шотландия Никола Стърджън изпрати писмо до британския премиер Тереза Мей с искане да даде правомощия на парламента в Единбург за провеждане на нов референдум за независимост, съобщи кор. на БНР от Лондон. Очаква се Тереза Мей да блокира референдума с аргумента, че сега не е времетопредвид започващите преговори за Брекзит.
След като късно снощи подписа писмото, а днес то бе изпратено на «Даунинг стрийт 10», първият министър на Шотландия заяви, че няма никаква основателна причина британското правителство да блокира втория референдум за независимост. Никола Стърджън допълни, че Тереза Мей е дала да се разбере, че ще игнорира волята на шотландския парламент, но все още се надява премиерът да промени мнението си и да признае, че шотландците трябва да имат избор.

Ако тя обаче не промени мнението си, както очаквам, че ще стане, аз ще се върна в парламента след няколко седмици с план как да продължим напред, за да гарантираме, че шотландците могат да избират бъдещето си, когато имат необходимата информация както за Брекзит, така и за независимостта, за да имаме време да поемем по различен път, ако се налага.

Шотландският парламент ще може отново да обсъди въпроса след две седмици, тъй като днес се разпуска за Великденска ваканция. Британските депутати също излизат в двуседмичен великденски отпуск.

Пряк отговор от Тереза Мей все още няма, макар че от «Даунинг стрийт» намекнаха, че искането на Стърджън вече е било отхвърлено.

Тагове: ; ; ; ; ; ;