«Сегодня»: Белият дом е виновен, че все още няма среща между Порошенко и Тръмп

Дата на публикуване: 01 04 2017, 06:55


Заместник ръководителят на администрацията на украинския президент Константин Елисеев сподели, защо Петро Порошенко и до момента така и не се е срещнал с Доналд Тръмп.
Както заяви чиновникът в интервю за «Сегодня», неяснотата около пътуването на Порошенко във Вашингтон е свързана само с вътрешните проблеми в Белия дом.
Белый дом виноват: в Киеве рассказали, почему Порошенко не встретился с Трампом

Според него, главната причина за неосъщественото пътуване на Порошенко във Вашингтон за среща с Тръмп — това са проблеми в кадровата политика на Белия дом.

 

«Действително, ние предлагахме дати за визитата в края на февруари. Но, както знаете, по това време имаше определени трудни процеси в новата администрация. До момента, за съжаление, още не са взети ключовите позиции в новата американска администрация, в Държавния департамент, в Съвета за национална сигурност.

 

Затова има определени обективни причини за липсата и до момента на определени дати за пътуването.

 

Второ, ние се интересуваме от съдържателна визита, а не от визита заради самата визита.

 

Следователно, освен определяне на датата ние бихме искали да формираме определен дневен ред, за да постигнем определени договорености.

 

В близко време планираме да продължим контактите на високо ниво, за да съгласуваме тези споразумения», сподели Елисеев.

Той отбеляза, че неотдавнашните визита на МВнР на Украйна Павел Климкин във Вашингтон и на заместникът на държавния секретар на САЩ Бриджит Бринк в Украйна са подготвили почвата за срещата на президентите.

«Повтарям още веднъж: срещата на високо ниво ще се състои веднага, щом двете страни съгласуват дневния ред. Разбира се, бихме искали това да се случи колкото се може по-бързо», добави Елисеев.

 

Както припомня изданието, през януари посланикът на Украйна в САЩ Валерий Чалий заяви, че първата среща между президента на Украйна Порошенко и президента на САЩ Доналд Тръмп може да се състои на 12 февруари по време на визитата на украинския държавен глава във Вашингтон.

 

Също по-рано Константин Елисеев отбеляза, че Украйна се опитва да организира среща между Порошенко и Донлад Тръмп по-рано от планираната юлска среща на американския лидер с президента на Русия Владимир Путин.

News Front


Тагове: ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий