При всичките мрачни краски около световната рецесия е трудно да се съсредоточим върху факта, че някои хора всъщност продължават да правят пари и че някои от тези хора са в България.

В България в момента има около 10 000 милионери, 5 милиардери, а според някои тези цифри са консервативни, съобщава вестник «Стандарт».

В световен мащаб милионерите наброяват около 10 милиона, чието богатство възлиза на 40,7 трлн. долара.

Проучване на Merrill Lynch изненадващо показва, че трите региона с най-голяма концентрация на милионери са Латинска Америка, Близкия изток и Източна Европа.

Полша, Чехия и Словакия заемат първите три места в Източна Европа в класацията на милионерите, следвани на четвърто място от България.

Страната обаче е на първо място по брой на мултимилионерите и милиардерите в Източна Европа.

В България няма официални статистически данни, по които да бъде изчислен броят на милионерите, както в САЩ примерно се използват класациите на списание Forbes, а и е трудно да бъде дефинирано понятието милионер, според Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие.

Повечето български милионери предпочитат да стоят далеч от светлината на прожекторите.

Те обичат скъпи часовници, притежават лични самолети, карат коли за по 440 000 евро и плуват с яхти на стойност 10 млн. евро.

Те почиват на Малдивите, наемайки цели острови, за да не бъдат обезпокоявани, допълва изданието.

Тагове: ; ; ;