Снимка: @epp.eu

 

Най-голямата политическа сила в ЕС — Европейската народна партия (ЕНП) — прие резолюция след двудневния конгрес, който се проведе в Малта. В документа, публикуван на сайта на ЕНП, се говори за «необявената война», която уж Русия води срещу либералните ценности на Запада.

 

«Руската пропаганда, кампанията за дезинформация и продължаващата подкрепа на антиевропейските политически сили подронват европейския проект, трансатлантическото сътрудничество и западните демокрации като цяло — либералните ценности, политическата независимост и суверенитета», се посочва в резолюцията.

 

Авторите твърдят, че киберзаплахата, произлизаща от Москва, «превишава китайската».

 

В текста се казва, че подобни действия, като «изкривяване на фактите, стимулирането на недоверие към демократичния процес и дори намеса в изборите», са абсолютно неприемливи.

 

«EС трябва да разработи ефективна и детайлна стратегия за незабавно и решително противодействие на руската информационна война…Колкото по-скоро ЕС се примири с реалността, с това, че Кремъл участва в необявена война срещу либералните ценности, лежащи в основата на света и процъфтяването на Европа, толкова по-скоро той ще намери правилните политически отговори», се казва в документа.

 

САЩ нееднократно обвиняват Русия в намеса в предизборните политически процеси. На 6 бе публикувана разсекретена версия на доклада, който бе сътворен от ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност. В него се твърди, че президентът на Русия Владимир Путин лично е поръчал да се организира кампания с цел да се опорочи кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Хилъри Клитън, за да победи конкурентът й Доналд Тръмп.

 

На 26 март членът на комитета по разузнаването към сената на САЩ Марк Уорнър заяви, че Русия има намерение да действа по аналогичен начин и на изборите в Германия и Франция, съобщи NBC.

 

Москва отхвърли всички обвинения за намеса в предизборните процеси в други страни.

 

В частност, външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за списание The National Interest заяви, че «няма никакви доказателства, че Русия е била по какъвто и да е начин въвлечена в случващото се в САЩ, Германия и Франция или в Обединеното Кралство».

 

И до момента няма нито едно доказателство по обвиненията на САЩ.

News Front

Източник: http://malta2017.epp.eu/wp-content/uploads/2017/03/6-Draft-Resolution-Russia.pdf

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;