Daily Mirror: Нов филм за спасяването на военнопленници от СССР във Великобритания

Дата на публикуване: 01 04 2017, 07:24


В британските киносалони тръгна филма «Синът на другата майка», в който се разказва реалната история на Луиза Гулд, пожертвала живота си, за да спаси от нацистите съветския военнопленник Фьодор Бураго.
Освен Гулд, Бураго и други руски военнопленници е криел още един британец — Робърт Ле Суер, уточнява вестник  Daily Mirror.
DM: в британский прокат вышла картина о спасении советских военнопленных

Героинята е крила Бураго в окупирания остров Джърси в продължение на две години, припомня изданието, след което тя е арестувана от нацистите и изпратена в концлагер, където и загива.

 

Но Фьодор останал жив и дори отново видял родината си — този път благодарение на Робърт Ле Суер, който приел Фьодор заедно с още седем руснаци в последната година от Втората световна война.

 

90  годишният Робърт е консултант на сценария, във филма участват Джени Сигроув, Джон Хан и Ронан Китинг.

 

Самият Суер със свойствената му скромност твърди, че само е искал да помогне на своя събрат-човек:

 

«Окупаторите не бяха добри към нас. Рядко успявахме да се нахраним добре, през 1945-та година носехме същите дрехи, които и през 1939. Но имахме в сърцата си велика хуманност».

 

През 1944 г- Луиза и брат й Харолд са арестувани от немците, оттогава с оцеляването на Фьодор се заема Робърт.

 

През деня той го настанявал в стаята за пазене на архивните документи в офиса си, а след това в други тайни квартири. Поради службата си Робърт знаел много подобни квартири, затова постепенно започнал да приема и други руски военнопленници.

 

Според него, той винаги е разбирал, че може да бъде арестуван, но продължавал да помага на съветските войници.

 

«Понякога не беше леко с руснаците, те бяха минали през много, но понякога се веселяхме», споделя Робър пред изданието.

 

Той си спомня, че през една нощ успели да набавят ябълково бренди от Нормандия и Фьодор толкова се напил, че започнал да пее  с пълно гърло руска народна песен.

 

«Внезапно видяхме приближаващ се немски взвод. Затворихме всички прозорци и му запушихме устата с покривката, за да не се чува», спомня си Суер.

 

След освобождението на острова Фьодор заминал за родината, но Робърт можел да разказва за него едва в края на 60-те години, след което те постоянно си пишели, а успели да се срещнат една през 1992 г. след разпада на СССР.
Тогава Робърт пристигнал в Томск, където го чакали Фьодор и съпругата му.
През 1995 г. самият Фьодор се върнал в Джърси, за да отпразнува 50-та годишнина от освобождението на острова.
По време на визитата си той се ръкувал с принц Чарлз.
Фьодор Бурий починал на 80-годишна възраст три години след това.
«Той имаше проблеми със здравето. После се съгласи до дойде тук, а когато самолетът се приземи, пилотът обяви, че Фьодор се връща на острова за първи път от 1945 г. Пътниците му ръкопляскаха дълго», цитира думите на Робърт Суер изданието.
News Front
 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий