(текстът е превод на част от статията, без редакторска намеса в съдържанието. Публикуваме го, за да могат читателите на сайта да се запознаят с различните гледни точки по темата)

 

Депутатът от партията «Свобода и пряка демокрация» Ярослав Голик се върна от пътуването си в окупирания Крим. Независимо от това, че, според Голик, пътуването е било частно, то предизвика дипломатически скандал.

 

Голик, според думите му, е тръгнал за Крим, за да се запознае със ситуацията и да разбере истината за живота на местното население там. И макар пътуването да е било частно, то е било организирано от руската политическа партия «Справедлива Русия».

 

Освен Голик, в пътуването са участвали други депутати: от Сърбия, Черна гора, Великобритания, Бразилия и Киргизстан.

 

Визитата се е състояла по време на празниците около 3-та годишнина от окупацията на Крим от Русия. В тържествата по случая Голик и компания също са участвали. Самият Голик, обаче, отрича, че е пътувал там, за да празнува. Той твърди, че е пътувал, за да разговаря с хората и да ги попита как живеят.

 

 

Украинската страна гледа с друго око на пътуването, сега името на Голик е в списъка на тези, на които Киев забранява влизането в Украйна за пет години.

 

Според представителя на украинското посолство, Голик е един от депутатите със «занижено ниво на политическа хигиена».

 

Украйна призова Палата на депутатите в Чехия да оцени пътуването на своя член. Министерството на външните работи на Чехия заяви по повода в Туитър, че вече три години Чехия заедно с украинския народ отказват да признаят анексията на Крим.

 

Ръководството на палатата не е знаело за пътуването на Голик, депутатите не са задължени да съобщават за своите пътувания.

 

 

На международно ниво това пътуване ще завърши със забрана Голик да влиза в Украйна, но той и преди пътуването е бил готов за този изход.

 

Всички сияеха от възторг

Какво видя Голик в Крим?

Прокладка трубопровода в Крыму для подачи воды

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;