НАТО и Русия отново констатираха противоположни позиции относно конфликта в Украйна, съобщи след срещата на посланиците генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Той отбелязаха напредък в диалога с Москва за намаляване на риска от инциденти при военните учения от двете страни на границата, съобщи кор. на БНР от Брюксел.

Страните от НАТО са призовали руският посланик да предаде на властта в Кремъл да окаже влияние върху сепаратистите в Украйна за спазване на примирието. Йенс Столтенберг изрази загриженост за ситуацията в Донбас, където ожесточените боеве продължават:

ОССЕ докладва, че забранени оръжия се използват два пъти в минута, а наблюдателите не могат да си вършат работата. Понякога самите те се превръщат в мишени. Съюзниците изразиха сериозна загриженост от това, че Русия признава документи за самоличност, издавани от сепаратистите, налага рублата като валута и отнема собствеността на местни фирми.Има наредък в диалога за прозрачност и предсказуемост на военните маневри между Натовските и руските войски, подчерта генералният секретар на Алианса:

 

 Диалогът не е лесен, но ние държим на него. Днес взаимно направихме още една стъпка към обмен на информация за военните ни позиции. Русия докладва за 3 нови дивизии в Западния военен окръг, а НАТО предостави данни за 4-те батальона, които разполагаме в Полша и Балтийските републики. Очаквам следващите срещи да продължат в духа на прозрачност, допълни Йенс Столтенберг.

 

След анексирането на Крим през 2014 г., НАТО прекрати всякакво практическо сътрудничество с Руската Федерация и съветът на ниво посланици остана единствената платформа за политически диалог.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;