Над половината от жителите на Украйна живеят зад прага на бедността. Такива данни бяха изнесени от координатора на ООН за Украйна, постоянният представител на програмата за развитие на ООН в страната Нил Уокър.

«Що се отнася до Украйна, говорим за 1.7 млн вътрешни преселници, 2.8 млн инвалиди, 60 % от населението е под прага на бедността», каза той на пресконференция в Киев.

На свой ред директорът на Института за демография и социални изследвания «М.В.Птухи» от Украйна академик Елла Либанова подчерта, че националният доход на глава от населението за 25-те години независимост в Украйна се е занижил от 1990-те години с 31-9%.

Според държавния бюджет на Украйна за 2017 г., жизненият минимум за месец е 1544 гривни, което се равнява на 57 долара.

 

Припомняме:

3.4 млн. българи, или близо 50% от населението у нас, живеят около или под линията на бедност, сочат данните на Евростат, цитирани от социалното министерство.

 

Линията на бедност у нас към края на 2014 г. е 286 лв. на човек месечно.

 

Според Евростат под нея са около 13% от хората у нас. Останалите са заплашени от бедност — за такива се смятат хората, които преживяват с не повече от 60% от средния доход за страната.

 

Според последните налични данни на Европейската статистическа служба страната ни неизменно е на първо място в ЕС по този показател — около 48-49% от хората у нас са заплашени да изпаднат в нищета.

 

Следващата държава в ЕС с най-висок процент е Румъния, където малко над 40% от населението е в тази ситуация.

 

Над половината от децата у нас — 51.5%, живеят в риск от бедност, а при пенсионерите процентът е още по-висок — близо 58.

 

Логично при тези две групи България също заема първите места. В същото време има и близо 210 хил. души, които не работят, защото здравословното им състояние не го позволява.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;