Лидерът на ДОСТ Лютви Местан обвини Огнян Герджиков, че е съучастник в ограничаването правата на изселници да гласуват и попита президента няма ли да го уволни.
Така Местан реагира на изказването на служебния премиер, че, ако искат да гласуват, българите в Турция трябва да научат български език.

Така Герджиков защити решението на ЦИК собственоръчно попълване на декларациите в турските избирателни секции, а не както беше досега — изселниците да идват с предварително попълнени.

«Коментарът на служебния премиер за решението на ЦИК е още по-скандален с оглед на безспорния факт, че е професор по право. Той най-добре от всички знае, че конституционното право на глас е абсолютно и по закон е задължително и всякакво въвеждане на ограничения, с които на практика то се отнема, е престъпление», заяви в специална позиция лидерът на ДОСТ.

По думите му ЦИК е извършила престъпление, въвеждайки образователен ценз за писмена грамотност.

«Призивът на премиера да съм ги научил, е политически цинизъм, защото Конституцията не ми вменява подобно задължение, но същата тази Конституция вменява на служебния премиер да осигури условия на всеки български гражданин, включително и на тези, които не владеят „писмото“, да упражнят абсолютното и безусловно свое право на глас», подчерта Местан.

Според него Герджиков не е осигурил правото на десетки хиляди български граждани да гласуват, което го прави пряк съучастник в отнемането на конституционни права, определени от НК като престъпление. По думите му на държавни мъже не им отива този политически цинизъм.

«Това наистина е мракобесие! Г-н Президент, ще се вслушате ли в призива на г-н Михаил Иванов – съветник на президента Желев по етническите въпроси, който поиска от Вас да освободите премиера Герджиков заради скандалната му позиция? Инак петното остава върху образа на европейска България», заяви още лидерът на ДОСТ.

По думите му цялостната оценка на официалните власти за блокадата на българо-турската граница е политически скандал.

«Вицепремиерът г-н Стефан Янев определи блокадата като право на протест. Един вицепремиер е длъжен да притежава екзистенц минимум компетентност за разликата между право на протест и брутални актове на грубо погазване на конституционния ред», допълни Местан. 

По думите му с блокирането на границата се нарушени две основни конституционни права: право на влизане в родината и право на участие в изборите.

Според него Янев не може да не знае, че неслучайно погазването на тези две права е дефинирано като особено тежко престъпление, което се наказва със затвор до 8 г. и да влиза в ролята на закрилник на извършители на тежки престъпления.

«Това вече не е само вътрешен проблем на България, защото международната общност стана свидетел освен на блокиране на границата и на брутални актове на насилие върху български граждани, в това число и възрастни жени, от страна на лидери на крайно националистически формации, определени от Доклада на ПАСЕ като „фашистки“. Това ли нарича „право на протест“ г-н Янев? Не бих бил изненадан да го определи и като „мирен протест“, за да избяга от отговорността си», заяви още председателят на ДОСТ.

Dir.bg

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;