Има ли картелно споразумение на цените на горивата при шестте дистрибутора?

 

Комисията за защита на конкуренцията прекрати производството с довода,че не съществуват достатъчно основания. Решението, което е взето на 28 март 2017 г., може да бъде обжалвано в 14-дневен срок от засегнатите компании и трети страни с правен интерес.

 

А само преди месец КЗК твърдеше друго. Още на 10 октомври 2016 г. Комисията предяви твърдения, че шестте дистрибутори са съгласували обща ценова политика и са обменяли данни за продажбите си и друга пазарна информация за целите на картела. Твърдеше за категорични доказателства, че «Еко България“, «Шел България“, «ОМВ България“, «Лукойл България”, «НИС Петрол“ и «Петрол“ са договаряли цените си и ще има наложени глоби, което можеше да им коства 10% от годишния оборот.

 

След като през 2012г Комисията за защита на конкуренцията  направи едногодишно разследване, за да открие картел на горивата и се провали, сега това е втори опит, отново неуспешен. Разследването бе наредено от бившия премиер Бойко Борисов през лятото на 2015 г. Интересно е,че прекратяването на производството сега се случва само два дни след парламентарните избори.

 

И шестте компании смятат, че Комисията не е събрала достатъчно и безспорни доказателства за съгласуване на цените на дребно на бензин А-95 и дизелово гориво, както и че изводите и констатациите не кореспондират със събраните по делото доказателства. Твърдят,че по преписката няма нито едно доказателство, което да сочи обмен на бъдещи цени, изхождащи от един от ответниците до друг. Става ясно,че като основно доказателство Комисията посочва разменени вътрешни имейли между служители на «ЕКО България». Но същевременно не пояснява как се е сдобила с тази информация.

 

Според «Лукойл» този анализ е неверен и тенденциозен. От «Еко България» твърдят, че сходното движение на цените на дребно на автомобилни горива е «неизбежен резултат от обективните обстоятелства на съответните пазари», а не цели ограничаване на конкуренцията. Дружеството обяснява, че цитираните от комисията имейли инцидентно обсъждат развитието на пазара или изразяват лично мнение и очаквания за настоящото или очаквано пазарно поведение на конкуренти. А това, че мрежата от бензиностанции на бизнесмена Веселин Марешки «ВМ Петролеум“, която расте бързо, показва, че бариерите на пазара на дребно са лесно преодолими.

 

От «Петрол» пък допълват, че с отстъпка се зареждат все повече горива и че  количественият анализ на даваните от дистрибуторите отстъпки на клиентите сочи, че реализираните количества бензин с отстъпка нарастват със 66% през 2015 г. спрямо количествата през 2012 г. При дизеловото гориво нарастването е с 25%.

 

Така Комисията за защита на конкуренцията отхвърля предишните твърдения за картел и констатира ефективна конкуренция на пазара. В решението си от 20 март 2017 г. пише, че «КЗК приема горните възражения, но отчита, че по своята същност пазарът за горива може да бъде определен като податлив на координиране между участниците на него».

 

Комисията забранява на шестте компании да обсъждат цени и обменят информация с конкурентните дружества. Ще се предприемат мерки за уволнение на служители, които не спазват това изискване за конфиденциалност на търговска информация.

BNews

Тагове: ; ; ; ;