Fox News: Влиянието на Русия в Близкия Изток расте, Америка не бива да се примирява с това

Дата на публикуване: 31 03 2017, 06:36


Русия разширява влиянието си в Близкия Изток и все по-тясно си сътрудничи с Иран, чиято роля в региона също нарасна. Бившият постоянен представител на САЩ към ООН Джон Болтън счита, че Америка не трябва да се примирява с това положение. В интервю за  Fox News той отбеляза също, че Пентагонът трябва да се избави така от ИД, че Иран да получи от това колкото се може по-малка полза.
Иран нанася ответен удар. Критиците твърдят, че споразумението за иранската ядрена програма е отворило за режима в Техеран път към получаването на милиарди долари. Техеран въвежда санкции по отношение на САЩ: ответните мерки на Иран засягат 15 американски компании, които, според твърденията на Иран, оказват подкрепа на тероризма.
Сред 15-те компании са ITT, Raytheon и дори производителят на товарни автомобили Oshkosh, а също компанията за продажба на недвижим имоти RE/MAX.
Техеран предприема мерките, защото миналия месец САЩ обявиха за въвеждането на нови санкции по отношение на Иран.
Президентът на Иран Хасан Рухани, както съобщават, трябва във вторник да се срещне в Москва с президента Путин.
Това означава, че връзките между Техеран и Москва продължават да укрепват. Доколко силно това може да тревожи САЩ?
ДЖОН БОЛТЪН, бивши постоянен представител на САЩ  към ООН: В последните десет години Русия и Иран си сътрудничат тясно в Близкия Изток. Русия, разбира се, нееднократно е защитавала програмата на Иран по разработката на ядрено оръжие по време на многобройните търкания в Съвета за сигурност към ООН и извън неговите предели.
Те си сътрудничат много тясно, за да подкрепят своя общ съюзник — Башар Асад и неговия режим в Сирия.
Считам, че е напълно очевидно, че, ако не беше помощта на Русия и Иран, а също либийската шиитска организация «Хизбулла», която всъщност е подкрепяна от Иран, режимът на Асад би паднал още преди няколко години.
Предстоящата среща, според мене, подчертава здравината на отношенията между Москва и Техеран.
Има и други сфери, в които страните биха могли да си сътрудничат: Русия и Иран са крупни експортьори на нефт и газ.
Считам, че в много отношения Русия би била радостна да оправи сътрудничеството си с ОПЕК — поне с отделни нейни членове.
Те биха могли да се обединят и заедно да лансират ограничаването на обемите на добив на нефт, за да постигнат повишаването на световните цени на този ресурс.
На Путин и Рухани им предстои да обсъдят множество въпроси. Считам, че ключов в разговора им ще бъде въпросът за това, как в бъдеще да продължат да минимизират влиянието на Америка в Близкия Изток.
News Front
 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий