Новото правителство, което предстои да бъде съставено, има възможност да изпълни целия си мандат, смята Симеон Дянков.
Бившият финансов министър е присъствал в Малта на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП), където беше и делегация на ГЕРБ, водена от лидера на партията Бойко Борисов.

„Смятам, че има доста добра възможност да се изпълни целият мандат (на правителството), първо защото предстои българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Всички разбират, че в началото на следващата година (когато стартира българското председателство) трябва да има стабилно правителство», отбеляза по bTV Дянков.

Затова и съветите към България в Малта бяха — по думите му:

„Определете няколко приоритета, подпишете коалиционно споразумение и вървете по тези основни приоритети.“

Дори са били определени няколко такива приоритета:

  • магистрала „Хемус“;
  • сериозна реформа в средното образование;
  • Брекзит да не е в ущърб за България;
  • влизането ни в еврозоната (най-напред в механизма ERM 2, наречен преддверие към еврозоната).

Дянков смята, че със сигурност Борисов ще е следващият премиер и че ще направи коалиция с «Обединените патриоти», но тогава те ще трябва да поемат отговорност и за някои политики.

Според него министерствата, които отговарят за основните приоритети, трябва да останат за ГЕРБ. За останалите – зависи какви квалифицирани кадри имат коалиционните партньори.

Помолен да коментира спекулациите, че лидерът на ВМРО може да стане министър на отбраната, Дянков отговори, че това е възможно.

Военното министерство и в миналия мандат беше в ръцете на коалиционен партньор, припомни той.

Дянков посочи, че първата стъпка към влизане в еврозоната трябва да се направи по време на българското европредседателство, защото в противен случай след това „ще трябва да чакаме много, няколко години“.

Той коментира и предизборните обещания на ГЕРБ за повишаване на минималната и средната работна заплата. По думите му едното от тях – за средната работна заплата, не е реалистично, защото тя не зависи от правителството и не е сериозно да се обещава.

По мнението на Дянков новият еврокомисар трябва да бъде назначен от новото редовно правителство, а не от служебното.

Dir.bg

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;