Разследването на спецкомитета по разузнаване към Палатата на представителите на Конгреса в САЩ по делото за «руската намеса» в американските избори стигна до тупик. Това съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на изявлението на конгресмена-демократ Ерик Суолуел.

Здание Белого дома в Вашингтоне, США. Архивное фото

«На този етап всичко спря. Дори не провеждаме постоянните срещи, които бяхме планирали», добави Суолуел.

 

По данни на изданието, основната причина за принудителната пауза са разногласията вътре в спецкомитета. Демократите настояват ръководителят на комитета Девин Нунес да бъде отстранен от разследването, защото със своите действия помагал на Белия дом.

 

Нунес на свой ред официално отказа да удовлетвори тези искания и отложи планираните закрити слушания с участието на шефовете на ФБР и АНС.

 

 

 Втората причини, поради която е спряно разследването са опитите на Министерството на правосъдието на САЩ да попречи на разпита на «ключовия свидетел» — eкс-генералния прокурор на САЩ Сали Йейтс. Тя е предупредена, че не може да дава показания по време на слушанията и да разкрива съдържанието на разговорите си с президента на САЩ Доналд Тръмп без предварителна консултация с Белия дом.
Предвыборный митинг в Париже. Архивное фото

Директорът на ФБР Джеймс Коми потвърди миналата седмица, че ведомството разследва възможните връзки на Тръмп с Русия, но нищо не бе съобщено за резултати от разследването. Аналогични разследвания са инициирани в комитетите по разузнаването в сената и палатата на представителите.

 

Русия нееднократно опровергава обвиненията на спецслужбите на САЩ. Обвиненията от страна на СМИ са в това, че представители на предизборния щаб на Донал Тръмп постоянно са общували с представители на руското разузнаване, Кремъл заяви, че няма нито едно доказателство за твърденията.

 

Белият дом също опроверга обвиненията.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;