На Украине начали составлять список сайтов, угрожающих нацинтересам страны | Продолжение проекта «Русская Весна»

 

Работата над списъка на конкретни сайтове се провежда под грифа «За служебно ползване» «с цел предупреждаване при наличие на спекулация от страна на руски и проруски СМИ и спецслужби».

 

Министърът на информационната политика на Украйна Юрий Стец заяви, че в рамките на задълженията си, възложени му от Доктрината за информационната безопасност на Украйна, е била създадена работна група, която работи над анализа на законовите норми, които забраняват разпространяването на информация, която представлява заплаха за националните интереси на Украйна.

 

 

«Направихме списък на правовите норми, които се съдържат в различни законодателни текстове и в Наказателния кодекс на Украйна, които регламентират и ясно определят информацията, която е забранена за разпространение. На базата на тези норми ние оценяваме материалите, които се разпространяват в отделни сайтове и с това създават заплаха за националните интереси на Украйна, разпалват междунационална вражда или призовават към нарушаването на конституционния строй», зави замминистърът Дмитрий Золотухин.

 

Във ведомството бе отбелязано, че след проучването и анализа на метериалите от членовете на експертния съвет при МИП ще изразят своите предложения относно подходите и критериите на оценка на информациите на базата на законовите норми.

 

«Работата над списъка от конкретни сайтове се извършва под грифа «За служебно ползване», целта е да се предупреждава при наличието на спекулации от страна на руски или проруски медии и спецслужби», се отбелязва в съобщението.

 

Припомняме, че в началото на март министърът на информационната политика на Украйна Юрий Спец възложи на ведомството да подготви списък от заплашващи информационната сигурност сайтове  с цел тяхното закриване.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;