Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че е готов да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп по време  на Арктическата енергийна среща във Финландия, предаде ТАСС.

 

„Според мен Финландия е много подходяща страна, Хелзинки е подходяща площадка за организиране на подобно мероприятие“, заяви лидерът на Русия в отговор на въпрос по време на международния арктически форум в Архангелск.

 

Той допълни, че подобни срещи трябва да бъдат много добре подготвени и от двете страни.

„Ако това се случи, то ние ще се радваме да вземем участие и аз ще се радвам да взема участие в такова мероприятие. Ако не, то тогава в рамките на срещата на G-20 в Германия през юли считам, че ще се състои такава среща“, посочи той.

 

Путин посочи също, че Русия има намерение да възстанови партньорските си отношения със САЩ и каквато и да е било информация за обратното е лъжа и провокация.

„Русия възприема и се отнася към САЩ като към велика държава, с която искаме да установим много добри партньорски отношения“, заяви Путин.

 

 „Всичко останало са лъжи и приказки по отношение на Русия, както и провокации“, допълни той.

 

Президентът на Русия заяви още, че Москва нееднократно е предлагала да се установи сътрудничество в областта на киберсигурността, но не е получавала положителен отговор от САЩ.

„Слушаме тези безкрайни и безпочвени обвинения за намеса, говорим за киберсигурност. На вас известно ли вие, че ние отдавна предложихме на американската страна да разработим и подпишем съвместно споразумение, съвместен документ, междуправителствено споразумение за осигуряване на киберсигурност? Ние предложихме да бъде направено това, но американската страна отказа“, каза президентът на Русия

Тагове: ; ; ; ;