Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил в Софийската градска прокуратура (СГП) сигнали относно блокадата на границата малко преди изборите.

 

Пресцентърът на Върховната касационна прокуратура (ВКП) съобщава, че сигналите са свързани с блокадата на границата на 24 март на ГКПП „Капитан Андреево“ по време на митинг. Според прокуратурата, тогава са извършени недопустими действия срещу български граждани и е извършен опит да им се попречи да упражнят избирателните си права в изборите на 44-то Народно събрание.

 

На тази дата протестен митинг проведоха Обединените патриоти.

В сигналите от прокуратурата се посочва, че кандидати за народни представители и други лица са отправяли заплахи и са упражнили насилие, което е станало публично известно и чрез медиите. Налице са данни за извършено престъпление против политическите права на гражданите по чл. 167 ал. 1 от НК.

Главният прокурор е изпратил всички сигнали на Софийска градска прокуратура за извършване на проверка.

Предвид данните за извършено престъпление от общ характер и от лица, ползващи се с имунитет по смисъла на чл. 160 от Изборния кодекс, прокурори от Софийска градска прокуратура започват лична проверка.

Проверката предполага, че ще бъдат изискани от средствата за масова информация всички записи и предавания, съдържащи кадри от поведението на лицата, срещу които са сигналите. Ще бъдат снети обяснения от граждани и длъжностни лица (служители на МВР) и ще се изискат относимите по случая документи

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;