Пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини Киев за агресията и заяви, че въоръжени украински структури «са преминали линията на съприкосновение с подкрепа на артилерията».  Руското Министерство на външните работи обяви, че Югоизточна Украйна е на границата на хуманитарна и екологична катастрофа, което е «пряко следствие от факта, че Украйна непрекъснато нарушава ангажиментите, поети с подписването на Минските споразумение, които Киев изобщо няма намерение да изпълни». От институцията призоваха украинските власти незабавно да прекратят въоръжените провокации в Донбас.

 

За отбелязване, е че всичко се случи часове след телефонния разговор между президента на Руската федерация Владимир Путин и новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, който неведнъж е заявявал желанието си да се дистанцира от украинския конфликт. Активизирането на бойните действия също е начин да привлечеш вниманието върху себе си, казват в Русия. Между другото и ДНР също им отвръща и може да отвръща още много дълго… Резултатът е един – замразеният конфликт си остава, а Минските споразумения се топят.

 

Тръмп не участва в такива игри?

 

Под обстрелите се оказа територията между Авдеевка (в нейните околности минава разграничителна линия) и столицата на ДНР Донецк. Самата Авдеевка продължава да си запазва плаващия статут – преди началото на ескалацията тя бе под контрола на Украйна, но само след няколко дни мина към опълчението. Жителите на Авдеевка продължават да нямат топло, електричество и вода, а в града, според свидетелства на наблюдатели на ОССЕ, има танкове и гаубици.

 

Данните за ранените и убитите силно се различават. По оценка на Киев, само за едно денонощие техните позиции били обстрелвани 71 пъти, а за целия период са убити трима военни.

 

От Министерството на отбраната на ДНР обявяват много по-големи загуби от страна на Украйна – най-малко 7 загинали и 76 ранени в резултат на боевете в Авдеевка. Украинската армия е изстреляла за едно денонощие по територията на ДНР 2411 мини и снаряди, твърдят властите на републиката. Освен това Киев подготвял терористичен акт в тяхна войска част чрез вербуван опълченец.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;