Да се върнем към проблемите, за да осъзнаем как се случи всичко, а и за да не повтаряме грешките от миналото в бъдеще.

 

Работата е в това, че Западът захвърли Русия в най-критичния момент. Нещо повече, той я подтикна да отвори вратите си пред външния експлоататорски капитализъм в момента, в който в Русия и в останалите съветски републики нямаше ефективни инструменти за  контрол над дейността на пристигналите финансови капиталисти, чиято единствена цел беше максимална печалба.

 

В същото време младото руско правителство нямаше достатъчно сили, за да попречи на собствените си опитни капиталисти да завземат и експлоатират природните ресурси на страната.

 

Тези проблеми, с които днес се сблъскваме по отношение на руската политика и икономика, са пряко следствие от грешките на Запада

Вместо това се случи следното: катастрофалното ликвидиране на икономиката подрони позициите на Горбачов сред електората.
На президентските избори през 1996 г., на които присъствах в качеството си на старши наблюдател от Организацията по сигурност и сътрудничество в Европа, Горбачов успя да получи само смехотворните 0.5 % от гласовете.

На дипломатическия прием по време на тези избори един руски олигарх ме попита, какво роля играя в тази игра. Когато му обясних, той се разсмя:

 

«Не разбирам защо си създавате неприятности. Ние печелим толкова много пари, че просто няма да позволим държавата да банкрутира, без значение резултатите от изборите».

 

Сблъсквайки се с жестоката реалност и с това неуважение, които Западът най-често демонстрира по отношение на руснаците — и това не бива да изненадва никого — те започнаха да си търсят силен лидер.

 

И намериха Владимир Путин.

 

Доколкото ние посяхме ветрове, сега ще трябва да жънем бури.
Майкъл Мидоукрофт (Michael Meadowcroft), Лидс

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;