Премиерът Тереза Мей официално извести Брюксел за началото на Брекзит. Документите бяха връчени на председателя на Европейския съвет Доналд Туск от британския посланик в ЕС Тим Бароу. Девет месеца след като британците гласуваха на референдум за напускане на Съюза, Тереза Мей започва преговорите, чийто краен резултат ще определи бъдещето на петата по големина икономика в света.

 

Това е исторически момент, от който няма връщане назад. Великобритания ще напусне Европейския съюз. Сами ще взимаме решения и ще ковем собствени закони. Ще си върнем контрола над нещата, които са важни за нас. И ще се възползваме от възможността да изградим една по-силна и справедлива Великобритания. Правителството е твърдо решено да го постигне.

 

Въпреки че Тереза Мей остана твърдо на позициите, които отстояваше през цялото време преди задействането на член 50, политическите наблюдатели побързаха да отбележат, че най-малкото нейният тон изглеждаше по-помирителен. Тя избегна да каже, че липсата на сделка ще бъде по-добра от сключването на лоша сделка и дори призна, че ще има последици от Брекзит. Премиерът повтори написаното в писмото, че референдумът не е бил отхвърляне на европейските ценности и че Великобритания иска ЕС да има успех и просперитет.
Дори по отношение на мигрантите изявлението й, че страната ще продължава да приема най-доброто от Европа, прозвуча напълно нормално. Когато обаче Тереза Мей заяви, че ще се стреми към най-доброто за всеки и от името на всички, това разгневи депутати от Шотландия и Северна Ирландия, които я обвиниха, че не е спазила обещанията си да се консултира с тях. Ангъс Робърстън от Шотландската национална партия обяви, че референдумът за независимост на Шотлания е неизбежен, а Никола Стърджън, след като изслуша речна на премиера, коментира, че излизането от ЕС е „скок в тъмното». Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин също нападна Тереза Мей:
Посоката, в която премиерът заплашва да тласне страната е безразсъдна и пагубна. Лейбъристите няма да подадат ръка на правителството да използва Брекзит срещу правата на хората и намаляване на общественитe разходи.
Бившият лидер на ЮКИП, Найджъл Фарадж, един от политиците с най-голям принос за Брекзит, обаче е доволен в днешни исторически ден:
Ще има много дебати и спорове през следващите две години, но ние напускаме и не мога да бъде по-малко щастлив. Може би ще седна с бира в ръка с мисълта, че след 25 години борба всичко си струваше.
Кор. на БНР от Лондон

Тагове: ; ; ;