Очаква се трите европейски институции да заседават по повод задействането от британското правителство на чл.50 от договора за напускане на Европейския съюз. Уведомлението за излизане от общността ще бъде обсъдено от еврокомисарите и от лидерите на групи в Европейския парламент.

 

Процедурата изисква до 2 години британското правителство да сключи споразумение с останалите 27 държави по условията на напускането. Става дума за хиляди юридически актове, от които Обединеното кралство трябва да се оттегли.

 

Брекзитът ще доведе до сериозни последствия – човешки, икономически, правни, социални и политически, но липсата на споразумение ще донесе още по-тежки последици, предупреди наскоро главният преговарящ на Еврокомисията Мишел Барние.

 

Великобритания е втората по големина икономика в ЕС по номинален ръст на БВП след Германия, с четвъртата по големина годишна вноска в общия бюджет на ЕС, и трета по брой на населението. В страната живеят и десетки хиляди българи.

 

Защита на статута и правата на българските и останалите европейски граждани на Острова трябва да е сред първите условия при договарянето, заявиха в специални интервюта за кореспондента на БНР в Брюксел председателят на групата на социалистите Джани Питела и влиятелният евродепутат от ЕНП Елмар Брок.

 

Водеща тема в преговорите да бъде уреждането на статута на постоянно пребиваващите във Великобритания европейци, подчерта италианецът Джани Питела, лидер на социалистите в Европарламента:

 

Например има много хора от България, които живеят в Обединеното кралство. Там общо има около 3 милиона европейци, които живеят и работят. Трябва да е яснен техният статут по време на преговорите и след приключването им.

 

Германецът Елмар Брок от ЕНП също припомни, че България има пряк интерес да защити гражданите си:

 

Правата на българските граждани, живеещи във Великобритания, трябва да бъдат гарантирани – това е нашето условие. Ще трябва да се уреди техният статут, както и този на британците, живеещи в Европа. Трябва да има реципрочност и тази тема да е в самото начало на преговорите.

 

Елмар Брок и Джани Питела бяха категорични, че икономическите загуби от раздялата ще са по-сериозни за Великобритания, отколкото за ЕС, тъй като останалите 27 страни формират заедно по-голям и устойчив пазар. Финалното споразумение за Брекзит трябва да бъде гласувано от евродепутатите като едно от условията, за да влезе юридически в сила.

 

През следващия 1 месец експертите на правителствата ще уточняват политическите насоки и принципи за воденето на преговорите. Те ще бъдат одобрени от лидерите на ЕС на извънредна среща на 29 април. После държавите-членки отново ще преговарят, преди да дадат подробен окончателен мандат на главния преговарящ – Барние, вероятно в края на май.

Кор. на БНР от Брюксел

Тагове: ; ; ; ; ; ;