Черна гора не иска в НАТО

Дата на публикуване: 29 03 2017, 07:05


Гражданите на страната настояват за провеждането на референдум по повод влизането на страната в алианса

 

Протесты в Черногории

 

Правителството на Черна гора ще трябва да проведе референдум за присъединяването на страната към НАТО, заявиха от «Движението за неутралитет на Черна гора».

 

Както сподели за «Известия» ръководителят на организация Стефан Джукич, на гражданите трябва да им бъде предоставено правото сами да определят бъдещето на своята държава.

 

Последните допитвания до общественото мнение показват, че болшинството черногорци са против североатлантическата интеграция.

 

Без да вземат под внимание интересите на гражданите на страната, политиците в Черна гора само подгряват почвата за сериозна вътрешнополитическа криза.

 

За влизането на страната в НАТО никога не са гласували повече от 44 % от гражданите, а последните данни от социологическите проучвания показват сериозно понижаване нивото на подкрепа на властите по този въпрос — по-малко от 40 %.

 

Допитванията показват също, че дори тези жители, които подкрепят курса на североатланитеска интеграция, се за провеждането на референдум по въпроса.

 

Правителството, обаче, има намерение да реши присъединяването на страната към НАТО само чрез процедура на гласуване в парламента.

 

«Нашето искане е да се проведе референдум и това съответства на конституцията и интересите на болшинството жители. Считаме, че страната трябва да има собствена външна политика, а не да следва сляпо други държави. Сигурни сме, че за Черна гора ще бъде по-полезно да влага държавните пари за болници, училища и други социално ориентирани проекти, а не да повишава разходите за отбрана. Затова искаме гражданите да имат възможността да избират между неутралитета и присъединяването към военния блок, отбеляза в разговор за «Известия» ръководителят на Движението за неутралитет в Черна гора Стефан Джукич.

 

 

Той добави, че борбата срещу присъединяването на страната към военния блок се води от дълго време. Движението организира протестни митинги, лансира проблема пред местните СМИ, а също се опитва да въздейства върху политиците от западните страни, информирайки ги за реалните настроения на местното население. Последните протести са били организирани на 22 март 2017 г. от движението «Свобода за гражданите».

 

Протоколът за влизането на Черна гора в НАТО бе подписан от министрите на външните работи от алианса на 19 май 2016 г.

 

За присъединяването на Черна гора в качеството й на 29-ти член на алианса е нужно парламентите на всички страни-съюзници да одобрят влизането на балканската страна във военния блок.

 

Понастоящем това трябва да се направи само от САЩ.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън този месец призова сената на конгреса да ратифицира съответния протокол.

 

Този процес в САЩ се възпрепятства от двама сенатори-републиканци — Майк Ли и Ранд Пол.

 

«Ние вече успяхме да получим подкрепата на много европейски партии, а също на двама американски сенатори. Ако Черна гора стане член на НАТО без провеждането на референдум, ще търсим начини да анулираме това решение, взето в разрез с демократичните принципи», поясни Джукич.

 

Ниското ниво на подкрепа на НАТО в Черна гора е обусловено в това число и от исторически фактори — страната винаги е имала близки отношения с Русия и влизането в НАТО се възприема от гражданите като враждебна стъпка към Москва.

 

«Лидерите на Черна гора се опитват да вмъкнат страната в структура, която не съответства на традициите и интересите на болшинството жители. Те се стремят да разкъсат традиционно близките отношения с Русия. По такъв начин черногорските лидери се опитват да се легитимират в очите на западните страни, които в конфронтацията с Русия търсят основната база за съществуването на НАТО», заяви за «Известия» сръбският политолог от Университета в Баня Лука Срдж Трифкович.

 

Както сподели за изданието италианският политолог, експертът по Източна Европа Джузепе Майело, в паметта на много граждани си силни спомените за агресията на НАТО срещу бивша Югославия през 1999 г. Въздушните удари бяха нанесени и по Черна гора.

 

Болшинството жители на страната разбират безсмислието да се влиза в алианса, това налага върху страната и допълнителни финансови задължения.

 

Присъединяването към НАТО се ще превърне в сериозно натоварване на бюджета и няма да има никакъв практически смисъл в условията на липса на външни заплахи.

 

Във военен план — страната с население малко повече от 600 хиляди човека не е способна да внесе какъвто и да било принос за отбранителната способност на НАТО.

 

Недалновидната политика на прозападния елит в Черна гора, реализирана в разрез с настроенията на болшинството граждани, само засилва разкола в обществото, а в перспектива може да провокира сериозна вътрешнополитически криза.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;
ВАЖНО
Важно

Лидерът на Финландия Саули Ниинистьо и неговата съпруга посрещнаха американския президент Доналд Тръмп и жена

Важно

Лятото е идеален сезон за почиващи, рибари и туристи. За огромно съжаление война остави дълбока следа

Важно

САЩ и съюзниците им обсъждат евакуацията на "Белите каски" от Сирия. Защо Западът е разтревожен от

Важно

Икономиката на Украйна, независимо от мнимата стабилизация, стои пред заплахата от дефолт и социално-демографска криза,

Важно

В президентски дворец в Хелзински завърши откритата част на диалога между президента на Русия Владимир

Важно

Ученията Sea Breeze, които започнаха на 9 юли, обединяват 19 страни, пише изданието Stars and Stripes. Предавайки

България
Важно

Това, че в България тайно кацат самолети с нелегални мигранти на военните летища, е фалшива

Важно

По време на пресконференция в БТА, на 34 ден от гладната стачка на Николай Колев

Важно

14 юли 2018-Нюз Фронт. Убийствата почват с овце, когато агнетата мълчат. Докато се подмазваме на европейски

Важно

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще

Важно

Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров счита, че влизането на неговата страна в

Важно

Най-важното за нас е да проумеем, че повишаването на отбранителните способности на всяка държава не

Русия
Важно

Лидерът на Финландия Саули Ниинистьо и неговата съпруга посрещнаха американския президент Доналд Тръмп и жена

Важно

В президентски дворец в Хелзински завърши откритата част на диалога между президента на Русия Владимир

Важно

Съвместните учения между САЩ, Украйна и съюзниците им Sea Breeze, които започнаха на 9 юли и

Важно

Съвместните учения между САЩ, Украйна и съюзниците им Sea Breeze, които започнаха на 9 юли и

Важно

По време на съвместните учения между САЩ, Украйна и съюзниците им Sea Breeze, които започнаха на

Важно

"Удивително е това, че Путин се възприема и като по-могъщ от двамата държавни мъже  (43% и


Добавить комментарий