Президентът на САЩ Доналд Тръмп подложи на критика работата на спецкомитета по разузнаването към Палатата на представителите в Конгреса на САЩ и заяви, че той може да обърне вниманието и върху връзките на двойката Клинтън с Русия.

 

«Защо комитетът по разузнаване не се заеме със сделката на Бил и Хилъри, която позволи голяма част от компанията  Uranium One да премине към Русия», написа американския президент в Туитър.

 

Тръмп заяви, че Бил Клинтън е получил пари от руската страна, но без да уточнява какви точно средства има предвид и какво се разбира под «руска страна».

«Историята с руските връзки на Тръмп е лъжа», добави президентът.

 

Бидейки кандидат за поста президент на страната Тръмп обвиняваше обкръжението на своята политическа съперница в контакти с руски организации. Тръмп твърдеше, че братът на Джон Подеста е «сложил в джоба си $180 хиляди от компанията Uranium One —

уранова компания на руското правителство, от която компания Хилъри Клинтън (като държавен секретар на САЩ) е предоставила 20 % от американския уран».

 

Uranium One  е една от най-крупните в света уранодобивни компании, регистрирана в Канада и имаща глобален диверсифициран портфейл с международни активи в Казахстан, САЩ и Австралия.

Държавната корпорация «Росатом» чрез свои лица притежава 100 % от намиращите се в обръщение акции на  Uranium One.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;