В Истанбул започна съдебен процес срещу известния турски попизпълнител Атилла Таш и още 28 души, сред които много журналисти. Обвиненията срещу тях за тероризъм и за връзки с живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, който се смята за ръководител на осуетения опит за преврат през юли миналата година, съобщи кор. на БНР от Истанбул.

 

Обвинението иска до 10 години затвор за обвиняемите, ако бъдат признати за виновни в членство във въоръжена терористична организацияза каквато е обявена мрежата на Гюлен. Обвиняемите са известни с критични статии и туитове в социалните мрежи срещу президента Реджеп Т. Ердоган.

 

Международната неправителствена организация «Амнести интереншънъл» за пореден път призова турското правителство да прекрати репресиите спрямо журналистите в страната.

 

 В изявление, публикувано в медиите, се посочва, че в Турция към момента са задържани много повече журналисти, отколкото в която и да е друга страна на света. Една трета от задържаните в света журналисти са в Турция.

 

«Амнести интернешънъл» призовава турското правителство да освободи журналистите и да им бъде осигурено правото да си вършат свободно работата, тъй като журналистиката не е престъпление.

Тагове: ; ; ; ; ; ;