Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) ще се опита Русия да може да участва в Евровизия, заяви в интервю за берлинския вестник Tagesspiegel ръководителят на организационния комитет Франк-Дитер Фрайлинг.

 

«От самото начало дадохме да се разбере, че очакваме всички изпълнители, преминали през конкурсен подбор, да могат да участват. Ако забраната за влизане на руския кандидат остане в сила, EBU ще се постарае да гарантира Русия все пак да може да участва», каза Фрайлинг.

 

Той добави, че официално уведомление от украинските власти все още не е постъпило.

Фрайлинг коментира слуховете за новия руски кандидат.

 

«Нека да почакаме Украйна да вземе окончателно решение в това отношение», каза Фрайлинг, отбелязвайки, че след това ще се обсъждат по-нататъшните действия.

Певица Юлия Самойлова. Архивное фото

 

Той отбеляза, че още преди Киев да е взел решение относно руския кандидат, Москва, за разлика от другите, не е резервирала хотел.

 

«От своя страна Русия трябва ясно да каже, че участието в тази форма, която ще предложим ние, ще бъде приета», подчерта Фрайлинг.

 

Тази година на Евровизия Русия ще бъде представена от Юлия Самойлова с любовта си песен  Flame Is Burning. СБУ забрани влизането в страната на петицата за три години, поради участието й в концерт в Крим.

 

Руският първи канал изрази съжаление, че на Украйна «не й достигна здрав разум, за да изглежда цивилизовано».

EBU по-рано предложи да се направи спътникова транслация на изпълнението на Самойлова, но руският телевизионен канал отказа, защото това противоречи на смисъла на конкурса, чието неприкосновено правило е изпълнение на живо в ефира от сцената.

Песня Самойловой набрала миллион просмотров в YouTube
По-късно вицепремиерът на Украйна Вячеслав Кириленко заяви, че Киев е готов да приеме на Евровизия представителя на Русия, но само, ако Юлия Самойлова бъде заменена с друг кандидат, който няма проблеми с украинското законодателство.

Кремъл заяви, че се надява Киев да преразгледа решението си за забрана на влизането в Украйна на руската певица Юлия Самойлова, която трябва да представи страната си на конкурса «Евровизия» през месец май, предава агенция «Франс прес».

 

«Решението от наша гледна точка е абсолютно несправедливо. Ние се надяваме, че то ще бъде преразгледано», заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

 

Забраната за влизане в Украйна на руската певица важи за период от 3 години. Тя бе очаквана, тъй като според Украйна Самойлова е нарушила местните закони с турнето си в Крим след анексирането му от Русия. Украйна не признава анексирането и смята, че певицата е влизала на територията й без разрешение.

 

Кремъл се надява Киев да отмени решението «в навечерието на конкурса и руската участничка да вземе участие», каза Песков.

 

Той добави, че с действията си Украйна «сериозно обезценява предстоящия конкурс.»

 

Самойлова сподели, че също се надява на промяна на решението на киевските власти.

 

«Като цяло не съм разстроена. Аз ще продължа. Аз някак си мисля, че всичко ще се промени», заяви тя. 

 

Тя добави, че не може да разбере защо украинските власти са видели «някакъв вид заплаха в едно малко момиче като нея.»

 

Министър на външните работи Сергей Лавров заяви в четвъртък, че отговорността за решението лежи «на съвестта на организаторите» в Украйна, цитиран от агенция «Интерфакс».

 

Руската национална телевизия пък съобщи, че има възможност да не излъчи конкурса изобщо, както и останалите руски национални канали.

 

Популярният вестник «Комсомольская правда» заяви, че забраната е «плюене в лицето на беззащитната 27-годишна Юлия Самойлова, която е прикована към инвалиден стол.»

 

«Това е първият път в 62-годишната история на конкурса, в който една страна не е позволила на друга да участва в конкурса по политически причини», пише «Комсомольская правда».

Тагове: ; ; ; ; ; ;