Върху ролята на турското малцинство в България за резултата от парламентарния вот избра да се спре обществената германска телевизия ARD във вчерашния си обзор на деня. България рядко си проправя пътя към праймтайма на телевизиите във Федералната република, още по-рядко с положителни новини. Този път причината за почти триминутния репортаж на Дарко Яковлевич от София е изострения тон между Европа и съседна Турция,предаде БНР.

Залогът на вчерашните парламентарни избори в България бе голям, но съвсем не това е привлякло вниманието на германските колеги. Без изострянето на тона между Анкара и Берлин екип на обществената телевизия ARD едва ли щеше да пристигне в София в навечерието на вота. Още повече, че многократните обвинения на президента Ердоган към канцлера Меркел в използването на нацистки методи са заради забрана за предизборна агитация на турски министри в Германия. Нещо, на което ние в България сме свидетели от години.

В репортажа си, германската обществена телевизия разказва за появата на нова протурска партия в България, чийто лидер от години си позволява да агитира на турски език с пълното съзнание, че нарушава закона.

 

Време е да кажем всички заедно: щастлив е онзи, който е турчин, заявява Лютви Местан на предизборен митинг на турски език в репортажа на ARD.

 

Неговата нова формация ДОСТ остава извън парламента, но за колегите от Германия именно тази партия представлява интерес, защото е партията на Ердоган в България.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;