Парламентът в Шотландия, както и се очакваше, подкрепи идеята на първия министър Никола Стърджън за провеждането на нов референдум за независимостта не региона.

 

Депутатите от оглавяваната от Стърджън Шотландска национална партия (SNP) с подкрепата на «зелените» събраха необходимото болшинство гласове. С това първият министър получи правото да подаде в британския парламент официална молба за провеждането на нов референдум.

 

Гласуването трябваше да се състои на 22 март, но датата бе пренесена заради терористичния акт в Лондон.

 

През юни миналата година Шотландия, за разлика от цяла Великобритания, се изказа против излизането от ЕС. Миналата седмица първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Стърджън обяви, че, доколкото тя не вижда от страна на британското правителство стремеж да се вслуша в интересите на шотландците, тя ще направи всичко възможно да се проведе нов референдум за независимостта на региона.

 

През 2014 г. шотландците гласуваха срещу излизането от състава на Обединеното Кралство, но, както твърди Стърджън, Брекзит представлява сериозна промяна на ситуацията, а по тази причина жителите на Шотландия имат правото на повторна възможност да решат съдбата си.

 

Стърджън обеща да проведе референдум в периода между есента на 2018 г. и пролетта на 2019 г., т.е. преди самото излизане на Великобритания от ЕС.

 

 

 Срещу идеята за провеждането на нов референдум са шотландските консерватори, лейбъристите и либерал-демократите. По време на двудневните дебати те обвиниха Стърджън в политически манипулации и в това, че тя мисли само как да проведе референдум, без да се интересува за благото на шотландците.

 

По пътя към новия плебисцит Стърджън очаква истинска битка с британския парламент и правителството на страната.

 

Премиерът Тереза Мей по-рано отново заяви, че преди излизането на Великобритания от ЕС не си струва да се говори за нов референдум за независимостта на Шотландия.

News Front

 

Тагове: ; ; ;