Министрите на вътрешните работи на България, Румъния, Хърватия, Полша и Кипър обсъдиха с еврокомисаря Димитрис Аврамопулос стратегията със САЩ за отпадане на американските визи, това стана ясно от съобщение на Еврокомисията.

 

Реципрочността е крайъгълен камък за визовата политика на ЕС, заяви Аврамопулос.

 

Той обещава да продължи преговорите с администрацията на САЩ за включване на 5-те държави в американския безвизов списък. Според европейското законодателство Еврокомисията трябва да предложи реципрочно въвеждане на шенгенски визи за американски граждани, ако САЩ не премахнат своите за България.

 

От своя страна, служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов заяви пред журналисти в Брюксел, че България е изпълнила всичко неоходимо:

България е изпълнила всичко необходимо и се надявам, че общата позиция на комисията и преговорите, които ще се проведат, в крайна сметка, ще доведат до резултати.

Според американския закон отказаните молби за визи трябва да са до 3% от общия брой подадени кандидатури годишно. 16,8 на сто от кандидатствалите българи обаче получават отказ, призна Узунов. За да не се стига до визова конфронтация между ЕС и САЩ, Комисията се опитва чрез дипломатически преговори с Вашингтон да договори единни критерии за 5-те държави, съобщи кор. на БНР от Брюкел.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;