ФБР притежава информация, че лица от обкръжението на Доналд Тръмп са могли да си сътрудничат с представители на Русия, осъществявайки координация при публикуването на данните, насочени към причиняване на вреда на бившия кандидат на изборите от Демократическата партия Хилъри Клинтън по време на предизборната кампания. Това съобщи в сряда CNN.

 

Според данни на телевизията, ФБР проучва информацията,  включваща разузнавателни данни, записи от телефонни разговори и прочие комуникации, а също сведения за пристигането на лица, свързани с кампанията на Тръмп.

 

Тази информация е предизвикала подозренията сред следователите от ФБР, защото координацията между представителите на Русия и помощниците на Тръмп «би могла да е факт», съобщават източници от разузнаването за телевизията, подчертавайки, че получените данни не са окончателни и разследването по случая продължава.

 

Според сведения на CNN, директорът на ФБР Джеймс Коми е посочил косвено именно наличието на такава информация. Коми в понеделник по време на слушанията в Конгреса на САЩ заяви, че неговото ведомство води разследване над «каквито и да било връзки между всякакви лица, свързани с предизборната кампания на Тръмп и правителството на Русия», а също проучва въпроса за това, «имало ли е някаква координация между кампанията и усилията на Русия».

 

Коми тогава отказа да се впуска в детайли, заявявайки, че ФБР има «основания да счита, че лице, което е гражданин на САЩ, е могло да изпълнява ролята на агент на чуждо правителство», отбелязва телевизията.

 

Както заявяват източници на телевизията, от сведенията, които проучва ФБР, може да се предположи, че «хора, свързани с кампанията на Тръмп, са контактували с Русия и «са одобрявали публикуването на информация», касаеща Клинтън. Друг източник отбелязва, че все още е рано да се правят каквито и да било изводи.

 

«На този етап ФБР не може да докаже, че действително е имало сговор», отбелязва CNN.

 

 

Миналата година стана ясно, че неизвестни лица са откраднали от системите на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ електронната кореспонденция и са я предоставили на Уикилийкс, която от своя страна публикува материалите. Предишната администрация на САЩ обвинява Русия без доказателства за съпричастността й към тези кибератаки, твърдейки, че по такъв начин Москва е искала да помогне на републиканеца Тръмп да победи на изборите за президент.

 

Впоследствие демократите започнаха да раздуват скандала около приписваните на Тръмп и неговото обкръжение връзки с Русия.

Самият президент и ръководителите на неговата администрация нееднократно отхвърляха подобни обвинения.

От Москва на най-високо ниво също нееднократно опровергаха твърденията, че Русия уж се е опитвала да се намесва в предизборните процеси в САЩ.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;