Бившият контраадмирал на турския флот Сонер Полат счита, че Турция няма да търси съгласието на САЩ по повод бъдещето на Сирия. Според него, за постигането на прогрес в сирийското регулиране Анкара трябва да установи пряк контакт с Дамаск, а също да контактува с Русия.
«Турция трябва да установи пряк контакт със сирийското правителство, за да се движи напред сирийското регулиране. Регионалните играчи, такива като Иран, също са много важни. Освен това, Турция трябва да анализира дадените въпроси с Русия, с която Анкара е в приятелски отношения поне в последните няколко месеца», заяви Полат в ефира на RT.
Той заяви още, че Анкара трябва да търси дипломатически път за сирийското регулиране, но няма да стреми към споразумение с Вашингтон по въпроса.
«Ако погледнем политическите и военните цели, то те са различни при САЩ и Турция. Знаем, че САЩ подкрепят автономния кюрдски регион. Не считаме, че САЩ имат интерес от националното единство и териториалната цялост на Сирия. Затова и няма да търсим споразумение със САЩ», добави той.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;