Предстоящите в понеделник преговори между премиера на Сърбия Александър Вучич с президента на Русия Владимир Путин имат извънредно важно значение за републиката. Това заяви главата на сръбското правителство в ефира на националната телевизия РТС.

 

«Срещата с руския президент има изключително политическо, икономическо и всякакво друго значение за Сърбия. Честите срещи с ръководството на Русия показват, че имаме добри отношения и ги развиваме. Стараем се да намерим нови модели, нови методи, нови режими, за да създадем нови форми на сътрудничество», заяви Вучич, за когото днешните преговори с руския лидер са вече десети.

 

Премиерът още веднъж повтори, че «Сърбия няма да въвежда санкции по отношение на Русия, дори да остане последната подобна страна в Европа».

 

В същото време, според него, Белград «се намира на европейския път», но «ревниво пази своя военен неутралитет».

 

Очаква се, че основните теми в преговорите ще бъдат задълбочаването на двустранното икономическо партньорство, промишлено коопериране в машиностроенето и военно-техническо сътрудничество.

Ще се обсъди пътят за активизиране на взаимодействието между Сърбия и Евразийския икономически съюз.

Ще се отдели внимание и върху ситуацията на Балканите, където в последните месеци се отбелязва тенденция към изостряне на обстановката.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;