Корупция, социално неравенство, ксенофобски прояви и омраза към чужденците от една страна, а от друга — натиск, грубости и пречки срещу турците с двойно гражданство, които искаха да отидат в България, за да гласуват там, пише онлайн изданието Хаберлер и добавя, че имало напрежение, недоволство и скандали заради недостатъчния брой на избирателните секции в Турция. Съобщава се, че партията ГЕРБ на Бойко Борисов печели изборите.

 

Политика на пречки и затрудняване — така коментира вестник «Хюриет» намаляването на броя секциите за избирателите в Турция, от 141 в миналото на 35 сега.

 

«Най-трудният вот на българските турци» отбелязва в заглавие агенция Доган като твърди, че много имена били изтрити от листите съзнателно, с цел да им се попречи да гласуват.

 

«ДПС изгуби монопола върху гласовете на турците» е заглавие на агенция Доган, която пише, че за пръв път ДПС от значителна политическа сила е паднало под традиционното трето място според неокончателните резултати.

 

Ихляс хабер ажансъ помества публикация под заглавие «Номерът с невалидните бюлетини за изселниците», в която се твърди, че служители в секциите нарочно посочвали за неправилно написано името на избирателя, за да му попречат да гласува. Анадолската агенция посочва изискването за кирилица като причина за недоволствата и опашките.

 

«Нареждането на ЦИК, което дойде в последния момент за попълване на декларациите на кирилица, е основна причина за дългите опашки, недоволства, припаднали от чакане хора». «Невероятният номер с кирилицата» е заглавие във вестник «Дюня» по същата тема. 

 

Вестник «Миллиет»посочва, че съперникът на ДПС – ДОСТ не е прескочила четирипроцентовия праг и остава извън парламента според неокончателните резултати. Твърди се, че са поставени много пречки пред коалицията, която за пръв път се явява на избори.

 

Медиите в Турция посочват още, че официалните резултати ще бъдат оповестени след три дни, след което ще започнат консултациите за сформиране на правителството. Специално се отбелязва, че ГЕРБ, макар и първа политическа сила, няма необходимото мнозинство да състави сама правителство.

БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;