По време на визитата си в Крим членовете на делегациите на чуждестранните политици се разходиха по крайбрежната улица в Ялта и разговаряха с местни жители.
Евродепутатите посетиха Ливадийския дворец и се снимаха с «Голямата тройка».
Кримчани се обърнаха към чуждите гости с няколко молби, в това число да разкажат в родините си истината за ситуацията в Крим.
Ялтиецът Делявер Сейдаметов помоли депутата от Народната скупщина на Сърбия от Сръбската радикална партия на Дубравко Боич да разкаже на европейците истината за положението в Крим.
«Ние тук живеем в мир и спокойствие. Много ви благодарим, че сте тук, за да видите с очите си всичко това», каза гражданинът.
Дубравко Боич и Делявер Сейдаметов
Депутатът Боич изрази увереност, че подобни срещи могат да пробият информационната блокада за Крим.
Председателят на Партията на независимостта от Обединеното Кралство в района Енфилд и Харинг, Лондон, Найджъл Сусман се поинтересува какво послание биха искали да изпратят кримчани на британците.
«Щастливи сме и бихме искали целият свят и в частност Великобритания да ни признае», — на политика една от местните жителки.
Найджел Суссман с местнни жители

 

Председателят на Гръцката общност в Ялта «Възраждане» Любов Свитайло разказа на члена на Партията на независимостта от Великобритания Ричард Вуду за историята на появата на гърците на полуострова през VI век пр.н.е., разказа легендата за възникването на Ялта, а също, че кримките гърци през март 2014 г. са участвали в референдума.
Свитайло отбеляза положителните промени, случили се в резултат на съединяването на Крим с Русия.
В частност, тя спомена за появата в Крим на гръцки училища, а също за възможността да се изучава гръцки език в общообразователните учебни заведения.
Сръбският политик нарече основна цел на визитата на евродепутатите в Крим пробивът в информационната блокада.
Свитайло отбеляза и културните връзки на кримките гърци с гръцките организации, даде за пример побратимяването на Ялта с град Каламата.
Вуд подчерта, че «когато бурята се успокои, гърците ще разберат, че тяхното място  не е в Европейския съюз, а тук, с Русия».
«Най-важна е волята на народа. Ако всички хора са заедно, то те ще постигнат своето», заяви той.
В ролята на преводач при разговора с британския политик бе заместник председателят на правителството на Крим — постоянният представител на РК при президента на Русия Георгий Мурадов.
Той призна с усмивка, че преводът от гръцки на английски за него е бил уникален опит.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;