Най-влиятелната в Турция изселническа организация Балгьоч обяви решението си да заведе дело в България и в Европейския съд за правата на човека заради дискриминационните и антидемократични условия на изборите, с които се сблъскаха двойните граждани.

 

В изявлението, разпространено до турските медии, се подчертава крайното недоволство от шоковото решение на ЦИК, взето ден преди вота, за попълването на декларациите за участие в него в чужбина на български език, което задължи и живеещите в Турция двойни граждани да ползват кирилицата.

 

Това ги доведе до голямо объркване, заради сгрешена буква комисиите принуждаваха избирателите да попълват отново документа, деклариращ, че те не са гласували на друго място, а и не беше разрешавано други хора да им помагат, така престоят на един човек в помещението стигнал до 27 минути, се посочва в изявлението. И още, че било повече от очевидно недобронамереното отношение на определени членове на комисиите, които правели всичко възможно процесът на гласуването да бъде забавен и саботиран, поради което стотици хора не успели да стигнат до урните и били принудени да се приберат по домовете.

 

„Комисиите атакуваха хората по опашките с безсмислени обяснения и предупреждения, някои определени членове бяха изключително груби към тях и се представиха като комунистически милиции. Подходът им беше в стила на репресиите от времето на тоталитарния режим в България. Въпреки всичко избирателите се въоръжиха с търпение и чакаха с часове, имаше припаднали, пристигаха спешни медицински екипи. Пратениците на Хелзинкския комитет също се сблъскаха с невъзможността да реализират мисията си на наблюдатели. Стигна се дотам председатели на изборни комисии да ходят до тоалетната на всеки 15 минути, като по време на отсъствието им от помещенията за гласуване вътре не бяха допускани избиратели.

 

В българските дипломатически представителства, въпреки задължението за безпристрастие, отново председатели на комисии непрекъснато получаваха указания по телефона от една партия и имаме доказателства за това, същата партия организира протестите. В 20 ч. опашките от избиратели пред секциите все още бяха налице, но хората не бяха допускани да гласуват, така бе отнето правото им на вот. Поради всичко това имаме реалните основания да подадем жалби срещу България както в българския, така и в Европейския съд по правата на човека“, се посочва в изявлението на Балгьоч.

 

Подчертано е настояването членовете на изборните комисии да бъдат разследвани заради реалните пречки и дискриминационното отношение към двойните граждани, и срещу тях да започне съдебно производство.

 

„Българската демокрация и нейните държавни институции трябва да вземат мерки за опазване на прогонените от страната им съотечественици. Въпреки страданията, причинени от тоталитарния режим и принудителното изселване те пазят любовта си към родината, и вярват, че демокрацията означава равно третиране и добро отношение към всички“, се казва още в изявлението.

Бурса / Турция

Тагове: ; ; ; ; ;