Екстремистите от ИД са прага на военно поражение както в Ирак, така и в Сирия, но това съвсем не означава край на конфликтите и терористичните атаки в Европа, уверен е У. Шнайдер от Die Presse.

 

«Пропагандистите от ИДИЛ си опростиха максимално задачата. Те просто чакат, когато терористът в Европа извърши терористичен акт и поемат отговорността за кървавото престъпление, а действал ли е престъпникът с поставена задача от ИДИЛ или просто е въплътил в живота собствения си престъпен замисъл, без да е свързан със структурите на джихадистка организация, няма никакво значение.

 

Така или иначе ИД гарантира международното внимание върху себе си.

Т.е. ИД вече съвсем не се нуждае от разходи и сложни подготовки за терористични атаки, които Ал Кайда направи през 2000 г. или ИДИЛ преди половин година в Париж.

 

На ИД й стигат атаки с автомобили и нож — както тези дни в Лондон», се казва в статията.

 

«Подобни терористични атаки практически е невъзможно да бъдат предотвратени. Подготовката за тях преминава незабележимо за полицията. Пропагандната машина на ИД залага на психологическия ефект от тези терористични атаки и се надява, че чрез тях организацията ще изглежда по-значима, отколкото е тя днес. Т.нар. халифат, който екстремистите провъзгласиха през 2014 г. в Ирак и Сирия, е на границата на рухването».

 

Бойците от ИД и до днес продължават да оказват отчаяна съпротива  в тесните улички на Мосул и да хвърлят гранати по освободените територии, признава журналистът.

Но това е само въпрос на време — рано или късно джихадистиет все пак ще бъдат изтласкани от тяхната цитадела — от града, в който лидерът на ИД Абу Бакр ал-Багдади за първи път провъзгласи за свой халифат и се обърна към привържениците си.

Поражението на ИД в Масул ще се превърне в условен край на идеята за създаването на джихадистка държава в Близкия Изток», пише Шнайдер.

Но зловещият дух на екстремистката организация още дълго ще броди по света — по Ирак и Сирия, но също из Европа.

«Чудовището ИД се появи на бял свят съвсем логично — то дълго назряваше в котела на гражданската война в Сирия и подхранваше сили чрез вътрешните репресии в Ирак», отбелязва журналистът.

Затова сирийският конфликт и вътрешната борба за власт в Ирак се нуждаят от политическо решение.

«В противен случай след падането на ИД ще започнат да надигат глава други екстремистки организации», се казва в статията.

Военното поражение на ИД в Сирия и Ирак няма да сложи край на терористичните атаки в Европа.

«Подстрекателите на екстремистките организации винаги удачно са хващали на въдичката си и са  превръщали в терористи тези, които са се изпречвали на пътя им и в отчаянието си са се поддавали на радикалните идеи…Проблемът с радикализацията — това е проблем на европейските общества, той трябва да бъде решен в Европа. Само тогава можем да се справим с проблема тероризъм», резюмира Шнайдер.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;