The Washington Post/Макфол: Кремъл е въодушевен от разкола в американското общество

Дата на публикуване: 26 03 2017, 06:23


Надеждите на Русия за сближаване със САЩ след избирането на Доналд  Тръмп не се оправдаха. Заради така създалата се политическа ситуация вътре в Америка, САЩ започнаха да обръщат значително по-малко внимание на събитията света, концентрираха се върху вътрешните проблеми. А това е твърде изгодно за Путин, пише бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол в статия за The Washington Post.
Макфол: Кремль воодушевлён расколом в американском обществе
 Екипът на Тръмп, отговарящ за външната политика, няма единно мнение относно Русия. А и самият Тръмп вече се счита от много руски наблюдатели за «слаб президент», който няма да изпълни предизборните си обещания по отношение на Русия, пише Макфол.
Слушанията, които преминаха в понеделник в рамките на провежданите от конгреса на САЩ разследвания за връзките на Тръмп с Русия, вероятно отново ще въодушевят Кремъл, твърди дипломатът.
Те показаха големия разкол в американското общество.
А това е изгодно на Русия, чиято цел е «да отслаби САЩ».
Тръмп, според Макфол, е задълбочил и без това дълбокия разкол в американското общество и политическия елит, заставяйки всички да се концентрират върху вътрешните проблеми и съответно да отделят по-малко внимание на Путин, както вътре в Русия, така и на международната арена.
Бившият посланик отбелязва, че по-рано новините за случващото се в Сирия и Украйна са били в центъра на вниманието, а сега те са на втори план.
Новата администрация явно е безразлична към «продължаващия автократичен тренд» вътре в Русия.
Макфол счита «за още по-подозрителeн» факта, че управляващата Републиканска партия не иска да признае «нападението над суверенитета на САЩ от страна на Русия», а също да предприеме мерки за предотвратяването на подобни неща в бъдеще.
По време на слушанията републиканците концентрираха вниманието си върху проблема с изтичането на информация, а не върху заплахата за националната сигурност, която представлява Русия.
«На слушанията в понеделник главният победител бе Путин», пише Макфол.
Дипломатът счита, че САЩ все още имат време «по-добре да разберат и изобличат» вече съществуващите атаки от старана на Русия, а също да предприемат равносилни ответни мерки, за да предотвратят подобни атаки в бъдеще.
Американският народ трябва да знае какво точно направи Русия, а и да разбере какви са възможностите, които не са били използвани през 2016 г., които страната притежава.
САЩ трябва да обсъдят защитни мерки, такива като нови закони, които могат да помогнат да се гарантира киберсигурността на американските избори, а също нови нормативни актове, позволяващи «да се разобличи диверсионната дейност на чуждестранните средства за масова информация».
Такива закони вече съществуват в другите демокрации в света, твърди Макфол.
Екс-посланикът е сигурен, че нищо от това няма да се случи, ако американските политици продължат да игнорират този проблеми заради партийните си интереси.
«Нима републиканците наивно вярват, че Кремъл няма да използва по-късно същите тези инструменти за влияние срещу тях?», пише Макфол.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий